Štát plánuje vyberať špeciálnu daň od firiem aspoň tri roky

Slovensko najmenej o ďalšie tri roky predĺži špeciálne zdanenie firiem, ktoré podnikajú v regulovaných sektoroch ekonomiky.

18.10.2013 13:52
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

V rozpočtovom výhľade do roku 2016 s tým počíta kabinet premiéra Roberta Fica. Mimoriadnu daň, ktorú jednofarebná vláda sociálnych demokratov zaviedla po minuloročnom nástupe do úradu, mali podniky pôvodne platiť len do konca tohto roka.

Osobitná daň vo výške 4,356 percenta ročne sa vzťahuje napríklad na firmy z odvetvia energetiky, telekomunikácií, poisťovníctva a farmácie, ak hospodária so ziskom aspoň tri milióny eur ročne. Daň platia najmä veľké energetické a telekomunikačné firmy, v ktorých majú podiel zahraniční investori.

Predĺženie mimoriadneho zdanenia firiem ministerstvo financií odôvodnilo tým, že ťarchu ozdravenia štátnych financií nechce preniesť na občanov. Tento rok by mali podniky zaplatiť štátu 102 miliónov eur. Firmy už upozornili, že pre zvláštnu daň môžu obmedziť investície na Slovensku.

Osobitnú daň platia aj banky, ktoré odvádzajú do štátnej pokladnice 0,4 percenta z vkladov klientov. Tento rok si tak vláda prilepší podľa odhadu o viac ako 200 miliónov eur. Už v budúcom roku výnos z tejto dane zrejme klesne, pretože podľa schváleného zákona bude banková daň postupne odbúraná.

Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorá zaviedla mimoriadne dane pre vybrané firmy. Napríklad v Maďarsku vláda premiéra Viktora Orbána v minulosti uvalila osobitné dane okrem iného na banky a telekomunikácie.

Slovenská vláda okrem predĺženia mimoriadnej dane pre vybrané podniky plánuje znížiť firemné dane zo zisku od budúceho roka na 22 percent. Tento rok v januári sadzba tejto dane pritom stúpla na 23 z predchád­zajúcich 19 percent.

Kabinet zároveň plánuje zaviesť minimálnu daň, ktorú by museli platiť aj firmy vykazujúce stratu. Denník Pravda napísal, že toto opatrenie by postihlo približne 100 000 z celkového počtu 180 000 obchodných spoločností na Slovensku.

Výška takzvanej daňovej licencie zatiaľ nebola stanovená. Ministerstvo financií však uviedlo, že predbežne počíta s výnosom v priemere tisíc eur od každej firmy. Podobný systém uplatňuje napríklad Rakúsko, kde je najnižšia firemná daň stanovená na päť percent minimálneho základného imania podniku; u spoločností s ručením obmedzeným to predstavuje 500 eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko