Torrentový isoHunt končí, majiteľ sa vykúpil za 110 miliónov USD

Server isoHunt, považovaný za pirátsky, skončí a majiteľ stránok Kanaďan Gary Fung zaplatí Americkej filmovej asociáciu (MPAA) 110 miliónov dolárov. Vyplýva to zo súdneho urovnania, o ktorom informovala na svojich internetových stránkach BBC.

20.10.2013 21:22
virtuálna realita, virtualita, počítače,...
Ilustračné foto
debata (6)

IsoHunt ponúkal vyhľadávanie súborov, tzv. torrentov, často prevažne s pirátskym obsahom. Torrentové odkazy umožňujú distribúciu rôznych súborov medzi používateľmi.

IsoHunt patril medzi najobľúbenejšie stránky svojho druhu na internete. Skupina mediálnych firiem, vrátane Disney, Paramount a Twentieth Century Fox, obvinila server, že vedome porušuje autorské práva. Ponúkal na svojich stránkach odkazy na milióny obľúbených filmov a televíznych programov. Súdna bitka trvala viac ako sedem rokov.

IsoHunt, podobne ako The Pirate Bay, nezhromažďoval na svojich stránkach pirátske materiály. Pôsobil iba ako adresár zdrojov, z ktorých sa nelegálny obsah dá stiahnuť. Obhajoba podľa dokumentu súdu vychádzala z tvrdenia, že isoHunt nie je zodpovedný za distribúciu pirátskych materiálov, ale jeho používatelia. Kalifornský súd však nesúhlasil.

Fung sa teraz po rokoch sporov rozhodol dohodnúť na urovnaní. Súdne dokumenty však pripúšťajú, že Fung zrejme nebude schopný zaplatiť stanovenú pokutu a MPAA zrejme získa len niečo medzi dvoma až štyrmi miliónmi USD.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #internet