Lew: Rozpočtová kríza bola hra s ohňom, USA poškodila

Rozpočtová kríza americkej ekonomike ublížila a je dôležité, aby sa podobné hry s ohňom už neopakovali. Uviedol to americký minister financií Jack Lew v rozhovore pre televíznu stanicu NBC.

20.10.2013 21:51
Amerika, americká zástava, vlajka, USA Foto:
Ilustračné foto
debata

Lew je presvedčený, že ekonomika je odolná a po 16-dennom čiastočnom uzavretí federálnych úradov opäť obživne. Krízu, ktorá spôsobila zatvorenie úradov, priviedla USA na pokraj platobnej neschopnosti a narušila dôveru podnikateľov aj spotrebiteľov, pokladá skôr za politickú ako ekonomickú.

Kongresu sa na poslednú chvíľu podarilo uzavrieť dohodu, ktorá zabránila platobnej neschopnosti. Dohoda obnovila financovanie vlády až do 15. januára a umožnila vláde požičiavať si až do 7. februára. Objavujú sa však obavy, že dohoda pripravila pôdu pre ďalšiu patovú situáciu v budúcnosti.

Podľa Lewa by posolstvom pre budúcnosť malo byť, že táto situácia sa už nesmie opakovať. Podobne sa pre NBC vyjadril aj republikán John McCain, podľa ktorého uzavretie úradov poškodilo jeho stranu a nemalo by sa opakovať.

„Poškodilo to životy miliónov ľudí a tisícok obyvateľov v mojom štáte. Mám povinnosť pokúsiť sa tomu zabrániť,“ vyhlásil McCain.

Lew nevyčíslil škody, ktoré mala kríza na ekonomiku. Ekonómovia odhadujú, že uzatvorenie úradov zníži vo štvrtom štvrťroku ekonomický rast o pol percentuálneho bo­du.

Teraz je podľa Lewa potrebné presunúť pozornosť od fiškálnej politiky k iným problémom. Minister upozornil, že rozpočtový deficit, vyjadrený ako podiel k ekonomickému výkonu, sa výrazne znížil.

„Fiškálna politika je veľmi dôležitá. Je toho ale veľa, čo musíme urobiť k rozkvetu tejto ekonomiky. Potrebujeme infraštruktúru. Je potrebné schváliť poľnohospodársky zákon. Pre ekonomiku je veľmi dôležitý imigračný zákon,“ upozornil Lew.

Nezhody medzi prezidentom Barackom Obamom a skupinou republikánov v Kongrese pre výdavky v novom rozpočtovom roku, ktorý sa začal 1. októbra, spôsobili, že vláda nemala 16 dní peniaze na svoju prevádzku.

Niektoré úrady sa tak museli zatvoriť a tisíce zamestnancov nastúpili na nútenú dovolenku. Zákonodarcovia dotlačili ekonomiku na pokraj bankrotu, keď hrozili, že nepovolia ministerstvu financií požičiavať si ďalšie peniaze na platenie účtov. Situáciu vyriešila až stredajší dohoda, aj keď sa zatiaľ jedná len o dočasné riešenie.

Skupina zákonodarcov zo Snemovne reprezentantov a Senátu má teraz do 13. decembra vypracovať výdavkovú dohodu, ktorá má odvrátiť ďalšie zatvorenie úradov a hrozbu bankrotu na začiatku budúceho roka, napísali agentúry AP a Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty #platobná neschopnosť