Nemci šliapli na plyn, vyberajú viac daní a smerujú k prebytku

Daňové príjmy nemeckej vlády vzrástli za prvé tri štvrťroky tohto roka o 3,2 percenta a v samotnom septembri vyskočili medziročne o 7,8 percenta. Odráža to obnovenú silu najväčšej európskej ekonomiky, uviedlo v mesačnej správe spolkové ministerstvo financií.

21.10.2013 09:38
(typo - nepouzivat v orise) úver, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Popredné nemecké hospodárske inštitúty minulý týždeň predpovedali, že Nemecko tento rok vďaka rastu príjmov dosiahne mierny rozpočtový prebytok.

Ministerstvo uviedlo, že priaznivý vývoj daňových príjmov odráža rastúcu ziskovosť firiem, vzostup súkromnej spotreby a nárast miezd. Vývoj daňových príjmov je síce z mesiaca na mesiac kolísavý, naznačuje ale smerovanie ekonomiky.

Ministerstvo financií na začiatku októbra predpovedalo, že tento rok sa rozpočet dostane k tesnej blízkosti vyrovnanej bilancie, na 0,2 percenta hrubého domáceho produktu. Ešte v apríli predpovedalo schodok 0,5 percenta HDP.

Šestica ekonomických inštitútov odhadla, že tento rok bude mať Nemecko vo verejných financií prebytok zhruba tri miliardy eur, teda asi 0,1 percenta HDP. Budúci rok by malo aktívne saldo vďaka rýchlejšiemu hospodárskemu rastu vystúpiť na takmer osem miliárd eur. Vláda kancelárky Angely Merkelovej si na jar v oficiálnom programe vytýčila cieľ vrátiť sa k rozpočtovému prebytku v roku 2016 a v rokoch 2014 a 2015 udržiavať rozpočet vyrovnaný.

Nemecká ekonomika vzrástla v druhom štvrťroku oproti predošlému kvartálu o 0,7 percenta, čo bolo jej najrýchlejšie tempo za viac ako rok. Dostala sa tým z útlmu predchádzajúcich dvoch štvrťrokov, keď sa len tesne vyhla recesii.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko