Poľský deficit bude výrazne vyšší ako vlani, chýbajú dane

Poľský rozpočtový deficit tento rok pravdepodobne vzrastie na 4,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajšej úrovne 3,9 % HDP. Informoval o tom v utorok denník Rzeczpospolita, pričom sa odvolával na dokument ministerstva financií.

22.10.2013 13:05
Zloty, Poľsko Foto:
Ilustračné foto
debata

Dôvodom má byť spomalenie ekonomiky a slabší výber daní. Schodok by výrazne prekročil skoršie odhady ministerstva na úrovni zhruba 4 % HDP. O novej prognóze minister financií Jacek Rostowski podľa denníka informoval Európsku komisiu.

Ministerstvo tvrdenia denníka nekomentovalo. Poľsko sa v súčasnosti nachádza v procedúre nadmerného deficitu, do ktorej zaradila krajinu Európska komisia. Tá v máji vyzvala vládu vo Varšave, aby v budúcom roku stlačila deficit na 3 % HDP v zmysle maastrichtských kritérií EÚ.

Uľahčiť tlak na verejné financie má radikálna reforma penzijného systému, ktorú chce Poľsko dokončiť v prvej polovici budúceho roka. Reforma počíta s presunom podstatnej časti aktív zo súkromných dôchodkových fondov do štátneho systému. Zrušením štátnych dlhopisov, ktoré mali fondy vo svojej držbe, by vláda znížila celkový verejný dlh a zmiernila tlak na nové pôžičky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #deficit