Apple odľahčil tablet iPad aj menom, mini dostal lepší displej

Americký technologický gigant Apple v utorok predstavil novú generáciu svojich populárnych počítačových tabletov iPad.

22.10.2013 22:01
Apple, iPad Air, Tim Cook, Foto: ,
Šéf Apple Tim Cook predstavuje nový iPad Air.
debata (1)

Základný model dostal namiesto čísla názov Air, je tenší, ľahší a výkonnejší ako jeho predchodca. Apple predviedol taktiež novú verziu menšieho modelu iPad mini s displejom s vyšším rozlíšením.

Tablet iPad Air príde na trh v piatok 1. novembra. Týka sa to aj Slovenska. Jeho cena bude začínať na 499 dolároch, v Európe možno očakávať takúto cenu v eurách. Tablety iPad Air sú vybavené obrazovkou s uhlopriečkou 9,7 palca. Majú hrúbku 7,5 milimetra a vážia zhruba 450 gramov. Sú tak tenšie a ľahšie ako predošlá verzia iPad 4. Tablet sa výzorom príbliížil prvej generácii iPadu mini – displej je na dlhšej strane bližšie k okraju tabletu. Obsahuje nový výkonný 64-bitový procesor A7, ktorý spoločnosť použila prvýkrát v telefóne iPhone 5S, ktorý bol predstavený nedávno. Kapacita vnútornej pamäte sa pohybuje od 16 GB až po 128 GB, tak ako v prípade iPad mini.

Nová verzia prístroja iPad mini má uhlopriečku 7,9 palca, disponuje však väčším rozlíšením obrazovky, než mala prvá generácia. Nový iPad mini sa začne predávať v priebehu novembra a jeho cena sa bude začínať na 399 dolároch. Tablet používa rovnaký procesor ako jeho väčší brat.

Obidva tablety sa tak hardvérovo vyrovnali a hlavný rozdiel je už len v uhlopriečke.

Spoločnosť Apple tiež oznámila, že od utorka začne bezplatne ponúkať nový operačný systém pre svoje počítače Mac s názvom Maverick, ktorý obsahuje viacero vylepení – majú zabezpečiť väčšiu bezpečnosť, stabilitu, lepšiu podporu viacerých displejov, vylepšené notifikačné centrum, zmeny v internetovom prehliadači Safari a lepšie prepojenie so službou iCloud. Zadarmo už s každým novým počítačom budú aj viaceré ďalšie vynovené programy v kancelárskom balíku programov iWork (Pages, Numbers, Keynote). Kto mal zakúpenú niektoré z predošlých verzií, má bezplatný update.

Firma tiež predstavila nový rad počítačov MacBook Pro s Retina displejom a najnovšími procesormi od Intelu. Takisto upresnila cenu nových profesionálnych počítačov Mac Pro, ktoré sa začnú predávať počas decembra. Základná konfigurácia bude mať cenu 2999 dolárov.

Spoločnosť Apple už minulý mesiac uviedla na trh nové mobilné telefóny iPhone 5S a iPhone 5C .

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPad