Maďarsko rozloží pomoc hypotekárnym dlžníkom na dlhšie obdobie

Maďarská vláda chce rozložiť pomoc ľudom, ktorí sa zadlžili v cudzej mene, na dlhšie obdobie. Uviedol to vo štvrtok minister hospodárstva Mihály Varga. Vláda podľa neho svoje návrhy predloží parlamentu po 1. novembri.

25.10.2013 10:24
Švajčiarsky frank Foto:
Ilustračné foto
debata

Minister zopakoval, že majitelia úverov v cudzej mene nemôžu byť zvýhodnení na úkor ľudí, ktorí sa zadlžili v maďarských forintoch. „Pracujeme na riešení, ktoré z pohľadu načasovania nebude bezprostredné, ale rozložené na dlhšie obdobie,“ povedal minister na tlačovej konferencii.

Stotisíce obyvateľov Maďarska bojujú s problémami pri splácaní hypotekárnych úverov vo švajčiarskych frankoch. Tie boli pred začiatkom krízy v roku 2008 obľúbenou nízkoúrokovou voľbou, splátky ale neskôr dramaticky narástli pre pokles hodnoty maďarského forintu (HUF). Minister hospodárstva Mihály Varga už minulý mesiac vylúčil radikálnu jednorazovú konverziu úverov vo frankoch na úvery vo forintoch, zopakoval však vládne ultimátum, podľa ktorého majú banky do 1. novembra prísť s návrhom riešenia problému. Premiér Viktor Orbán predtým varoval, že vláda „eliminuje“ hypotéky v cudzích menách, ak finančné domy nepomôžu dlžníkom zvládnuť ťažkosti, ktoré im spôsobilo postupné znehodnocovanie forintu.

Maďarské banky, ktoré sú prevažne v zahraničných rukách, sa obávajú, že vládne plány na pomoc dlžníkom by mohli v konečnom dôsledku viesť k rýchlej konverzii viac než 10 mld. CHF. To by podľa bánk finančným domom spôsobilo vysoké straty a ďalej podkopalo maďarskú menu. Medzi banky, ktoré by nútená konverzia zasiahla najťažšie, patria rakúske finančné domy Erste a Reiffeisen, nemecká Bayerische Landesbank alebo talianska Intesa Sanpaolo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #hypotéka