Motoristi ušetria, ceny palív sa ešte znížia

V nasledujúcich dňoch motoristov opäť poteší pohľad na ceny palív. Po piatkovom znížení cien benzínu i nafty o 1,5 centa na liter by totiž mohlo nasledovať ďalšie zlacňovanie. Dôvodom je zlepšovanie hodnoty eura oproti doláru i znižovanie hodnoty barelu (159 litrov) ropy Brent. Euro je pre problémy v USA aktuálne najsilnejšie za takmer dva roky.

27.10.2013 15:00
Benzín, nafta, ropa, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Za liter najpoužívanejšieho benzínu Natural 95 v súčasnosti motoristi priemerne platia zhruba 1,45 eura, priemerná cena motorovej nafty sa pohybuje okolo 1,38 eura. Ceny klesajú zhruba od polovice septembra, keď sa podľa oficiálnych informácií Štatistického úradu SR 95-oktánový benzín predával za 1,53 eura a nafta zhruba o cent prekročila 1,4-eurovú hranicu.

Podľa Kamila Borosa z X-Trade Brokers zlacňovanie bude pokračovať. "Vývoj cien benzínu na medzinárodnom obchodnom mieste v Rotterdame počas tohto týždňa kopíroval ceny ropy, ktorá je zhruba na dvojročných minimách. Nafta je teraz na štvormesačných minimách. Vidím preto možnosti na pokračovanie poklesu cien pohonných hmôt na Slovensku,“ predpovedá Boros. Druhým dôvodom je podľa neho aj zlepšovanie kurzu eura oproti americkému doláru.

Rafinérie v Európe totiž nakupujú čierne zlato práve v dolároch, a tak v súčasnosti za rovnaké množstvo ropy posielajú svojim dodávateľom menej eur. "V strednodobom horizonte však očakávame zvyšovanie hodnoty dolára oproti euru, lebo Európska centrálna banka zrejme začne vykonávať stimuly a kurz európskej meny klesne,“ dodáva Boros. Napríklad ECB môže cez stimuly dať do obehu viac eur, čím menu oslabí.

Podľa hlavného analytika Sberbank Slovensko Vladimíra Vaňa nabralo posilnenie európskej meny na obrátkach, keď kurz prekročil rekordne vysokú hodnotu z 1. februára tohto roka. "Na týchto úrovniach je však výmenný kurz čoraz vzdialenejší od základných ekonomických parametrov vývoja ekonomík na európskom i severoamerickom kontinente,“ podotýka Vaňo. Napriek tomu pripúšťa, že špekulanti môžu kurz ešte viac zlepšiť v prospech európskej meny. "Ak kurz prekročí hranicu 1,384 centa, dá sa očakávať ďalšie oslabovanie dolára,“ mieni hlavný analytik Sberbank.

Hodnota ropy však podľa neho už razantne klesať nebude. V súčasnosti totiž čierne zlato vymazalo všetky rizikové prirážky, ktoré vznikli po zväčšení geopolitických rizík na Blízkom východe. Amerika totiž v septembri hrozila vojenským útokom na režim v Sýrii, ktorý obviňovala z vraždenia civilného obyvateľstva chemickými zbraňami. Teraz sa však situácia upokojila, pretože zasiahol spojenec Sýrie – Rusko a vláda v blízkovýchodnej krajine začala spolupracovať pri likvidácii chemických zbraní.

Včera v podvečerných hodinách sa ropa Brent na londýnskej burze predávala približne za 106,5 dolára. Oproti tohtoročným maximám zo začiatku septembra tak bola jej hodnota nižšia približne o 12 percent.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #palivá