Najlepšie sa podniká v Singapure. Slováci sú pred Čechmi, ale za Poliakmi

K podnikateľom je Slovensko priateľskejšie ako Maďarsko a Česko, ale menej priateľské ako Poľsko, vyplýva zo správy Svetovej banky.

29.10.2013 08:16
Graf, euro, lupa Foto:
Ilustračné foto
debata

Singapur a Hongkong boli v uplynulom roku miestami s „najpriateľskej­šími“ podmienkami na podnikanie na svete, zatiaľ čo najväčší pokrok v reformách pre podnikanie v tomto období urobila Ukrajina. Vyplýva to z každoročnej správy Doing Business, ktorú v pondelok zverejnila Svetová banka (SB). Slovensko je na 49. mieste, vlani bolo na 46. mieste. Česká republika si v pravidelnom hodnotení pohoršila o sedem priečok a oproti minulému roku klesla na 75. miesto. Maďarsko zostalo na 54. mieste a Poľsko si polepšilo z 55. miesta na 45. pozíciu.

Správa Doing Business 2014 hodnotí 189 ekonomík podľa desiatich oblastí regulácie podnikania ako platenie daní alebo úroveň prekážok pre začínajúcich podnikateľov. Každej krajine potom pripisuje poradie v rebríčku. Nezávislý výbor, ktorý banka vytvorila za účelom zhodnotenia metodológie a kvality správy v júni odporučil, že banka by v správe Doing Business mala prestať s radením štátov do rebríčka.

Niektoré krajiny sa sťažujú, že hodnotenie nespravodlivo stigmatizuje rýchlo rastúce mladé ekonomiky. K štátom s týmito výhradami patrí napríklad Čína, ktorá v tohtoročnom hodnotení skončila na 96. mieste.

„Doing Business nie je o menšej regulácii, ale o lepšej regulácii,“ uviedla Svetová banka v správe.

Rebríček Doing Business
1. Sinagpur
2. Hongkong
3. Nový Zéland
4. Spojené štáty americké
5. Dánsko
6. Malajzia
7. Južná Kórea
8. Gruzínsko
9. Nórsko
10. Veľká Británia
45. Poľsko
49. Slovensko
54. Maďarsko
75. Česká republika
Zdroj: Svetová banka
debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Česko #Slovensko #podnikanie #Hongkong #singapur #podnikateľ #Svetová banka