Írsky obchodník Primark má v hľadáčiku Slovensko

Maloobchodný trh na Slovensku sa pripravuje na príchod silného hráča z Írska. Predajca lacného oblečenia a doplnkov Primark uvažuje o expanzii do Bratislavy.

29.10.2013 15:22
primark Foto:
Primark vraj chystá ďalšiu expanziu. V plánoch má Slovensko.
debata (12)

Obchodné centrá v hlavnom meste zrejme môžu chystať voľné miesta pre veľkometrážne predajne siete Primark. Tá podľa našich informácií vážne uvažuje o vstupe na slovenský trh. Chuť na expanziu jej dalo otvorenie prvých dvoch predajní v Rakúsku, v Innsbrucku a Gerasdorfe pri Viedni. Práve úspech viedenského obchodu údajne stojí za úmyslom pokračovať v rozširovaní sa smerom na východ.

Konkurencia na trhu zhustne

Vstupnou bránou na Slovensko má byť nákupné centrum Aupark v Bratislave, ktoré pokračuje v rekonštrukcii svojich priestorov. V rámci nej má pre prvý Primark u nás pripadnúť okolo 5-tisíc štvorcových metrov predajnej plochy, čo zodpovedá rozlohe stredne veľkého hypermarketu Tesco.

„So spoločnosťou Primark rokujeme. V tejto chvíli je predčasné hovoriť o podrobnostiach,“ potvrdil zámery maloobchodníka pre Pravda.sk Rudolf Kuciak, hlavný manažér centra v Petržalke. Ostatné chrámy konzumu v hlavnom meste sa zatiaľ k potenciálnej spolupráci s obchodníkom nevyjadrili.

Naopak, najväčšie nákupné centrum na východnom Slovensku Atrium Optima v Košiciach rokovania s Primarkom nepotvrdilo, ale ani nevylúčilo. „Pokiaľ nie sú uzatvorené jednania s našimi obchodnými partnermi, nebudeme zverejňovať priebežné informácie z rokovaní,“ priznal manažér centra Peter Šimkanin.

Podľa Matúša Furmana z agentúry Cushman & Wakefield príchod reťazca módny trh neovplyvní. Etablované značky ako H&M, C&A či Gate ale čaká zmena prostredia. „Pribudne veľká konkurencia pre diskontérov a značky orientované na masy,“ dodal Furman.

Našincov zaskočilo oblečenie na zemi

Slováci dobre poznajú Primark najmä z Veľkej Británie, kde pôvodom írska firma prevádzkuje vyše 160 predajní. „Zaskočilo ma, že sa v obchodoch naozaj váľa oblečenie tak, ako o tom píšu bedekre a ľudia po ňom šliapu. V londýnskom Primarku na Oxford street sa nedalo ani dýchať,“ opisuje skúsenosti s nákupom u diskontného predajcu Jana z Prešova.

Pravdou je, že otváranie nových obchodov sa spája s davovou hystériou, pri ktorej sa napríklad v Berlíne zranilo niekoľko ľudí. Nízke ceny a moderné oblečenie, hoci nie vždy kvalitné, plnia predajne zákazníkmi v deviatich európskych krajinách, kde Primark pôsobí.

Prvý Primark otvorili v roku 1969 v Dubline. Značka tam doteraz pôsobí pod názvom Penneys. Medzi ďalšie krajiny, kde predajca oblečenia operuje, patrí Holandsko, Španielsko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko, Portugalsko, Nemecko a Rakúsko. Spoločnosť má niekoľko vlastných značiek, pod ktorými predáva tovar. Výrobky, podobne ako jej konkurenti, nakupuje v Ázii.

Otvorenie Primarku v Berlíne
12 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Aupark #Primark #expanzia