Akcie Dellu sa po 25 rokoch prestali obchodovať na burze

Od stredy sa akcie spoločnosti Dell prestávajú obchodovať na burze. Utorok bol posledný deň, keď to ešte bolo možné.

30.10.2013 06:55
Počítačová spoločnosť Dell - logo Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Podnikateľ Michael Dell a investičná firma Silver Lake dokončili prevzatie počítačovej spoločnosti Dell za takmer 25 miliárd USD a firma po 25 rokoch odišla z burzy.

Michael Dell, ktorý je zakladateľom firmy, verí, že pre firmu bude ľahšie uskutočniť reštrukturalizáciu a zlepšiť svoje hospodárenie, ak bude pôsobiť ako súkromná a nebude pod tlakom investorov z Wall Street. Jeho cieľom je premeniť spoločnosť z výrobcu počítačov na poskytovateľa počítačových služieb pre firmy.

Rovnako ako konkurenčné firmy, aj Dell poškodil prudký pokles predaja osobných počítačov v posledných rokoch pre rastúcu obľubu smartfónov a tabletov. Firma patrila v poslednom desaťročí medzi najväčších svetových výrobcov osobných počítačov. Ešte v roku 2000 sa jej akcie predávali za viac ako 50 dolárov, teraz Michael Dell a Silver Lake získali akcie za necelých 14 dolárov, napísali agentúry AP a Reuters.

Dell založil svoju spoločnosť v roku 1984 a na burzu ju priviedol v roku 1988. Okolo roku 2000, v čase vrcholu internetového boomu, Dell kraľoval trhu osobných počítačov. Teraz mu patrí tretia priečka a podiel na trhu naďalej stráca.

Analytici zo spoločnosti CLSA predpokladajú, že celosvetový predaj počítačov v tomto roku klesne o sedem percent a v budúcom roku vykáže pokles o ďalších 4,5 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Dell #burza