Španielsko sa po dvoch rokoch dostalo z recesie

Španielska ekonomika sa v treťom štvrťroku dostala z viac než dvojročnej recesie. Vyplýva to zo stredajších predbežných údajov štatistického úradu.

30.10.2013 10:36
Španielsko. vlajka, zástava, Madrid Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Hrubý domáci produkt štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny sa zvýšil o 0,1 percenta po rovnako veľkom poklese v predchádzajúcom štvrťroku.

K rastu ekonomike pomohol najmä vývoz a rušná turistická sezóna. K nej prispeli aj obavy dovolenkárov z pobytu v letoviskách na nepokojnom Blízkom východe a v severnej Afrike. Stredajšie údaje štatistického úradu INE sa zhodujú s odhadmi, ktoré minulý týždeň oznámila španielska centrálna banka.

V medziročnom porovnaní HDP spomalil pokles a znížil sa o 1,2 percenta po medziročnom poklese o 1,6 percenta za obdobie od apríla do júna.

„Rast zrejme nastal vďaka silnejšiemu exportu, čo je povzbudivé, prieskumy firiem naznačujú, že v blízkej budúcnosti by to mohlo pokračovať,“ uviedol podľa agentúry Reuters ekonóm Ben May zo spoločnosti Capital Economics. Domáci dopyt však podľa neho naďalej klesá. „Na pozadí tohto poklesu je ťažké vidieť nejaké silné a vytrvalé oživenie,“ dodal.

Všeobecne platí, že ekonomika je v recesii, ak dva štvrťroky za sebou zaznamená medzikvartálny pokles HDP.

Španielska ekonomika klesala alebo stagnovala každý rok od kolapsu realitného sektora v roku 2008. V recesii strávila väčšinu z posledných štyroch rokov, naposledy sa do nej dostala na začiatku roka 2011.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #eurozóna #recesia