Bridlicová revolúcia môže zraziť cenu ropy o štvrtinu

Ropa by mala byť do konca desaťročia vďaka rastu americkej ťažby ropy a plynu z bridlíc o viac než štvrtinu lacnejšia. Vyplýva to z ankety agentúry Reuters u analytikov konzultačných a finančných spoločností.

01.11.2013 08:36
Ropa, ťažba, nafta, benzín, ropný vrt Foto: ,
Ilustračné foto
debata (20)

Cena severomorskej ropy Brent sa podľa stredného odhadu ankety zníži do roku 2020 na 95 dolárov za barel z terajších zhruba 109 dolárov a jej reálna cena po započítaní inflácie spadne na 80 dolárov.

Stredný odhad ceny pre rok 2020 je o 20 dolárov nižší ako v ankete uskutočnenej o rok skôr. Medzitým sa síce ceny na trhu príliš nezmenili, výhľad ponuky sa však vďaka boomu bridlicovej ropy v USA zmenil. Beží nová fáza „bridlicovej revolúcie“, ktorá sa začala zemným plynom a prudkým znížením jeho cien transformovala americký energetický trh.

Svet si už zvykol na to, že ceny ropy prekračujú hranicu 100 dolárov za barel. Tento rok bude tretí, v ktorom sa priemerná ročná cena Brentu bude pohybovať okolo 110 dolárov.

Viac ako polovica z dvadsiatich oslovených analytikov teraz predpovedá, že rastúce dodávky od producentov a zvyšovanie účinnosti palív na strane spotreby zrazí v najbližších rokoch cenu ropy späť pod hranicu sto dolárov.

" V podstate tu máme zahltenie ponukou v situácii slabého dopytu," povedal Julian Jessop z firmy Capital Economics. „Vidíme šírenie bridlicovej revolúcie, ktorá zráža ceny a vedie k veľkému nárastu ponuky LNG (skvapalneného zemného plynu),“ dodal.

Mnohých analytikov aj vládne organizácie rozsah bridlicovej revolúcie zaskočil. Ešte v polovici roka 2011 Úrad pre energetické informácie pri americkom ministerstve energetiky predpovedal pre rok 2012 rast ťažby ropy v USA o 30 000 barelov denne a Medzinárodná agentúra pre energiu čakala zvýšenie o 50 000 barelov. Produkcia ropy v USA sa ale zvýšila o milión barelov denne, pripomenula Soozhana Choiová, ktorá vedie výskum energetického trhu v Deutsche Bank.

„Rok 2012 položil základy rastu ťažby nekonvenčných zdrojov ropy. Tento rok bude rokom, keď sa k rastu ťažby pripojí logistika,“ povedala Choiová.

Odhady analytikov sa ale pohybujú vo veľmi širokom rozpätí od 70 po 160 dolárov za barel, čo odráža rozsah neistoty. Niektorí skeptici považujú bridlicovú revolúciu za zatiaľ čisto americký fenomén, ktorý v najbližších rokoch nebude mať až taký veľký globálny dopad.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #USA #plyn #bridlicový plyn