Francúzska vláda narazila s ekodaňou na rozhnevaných Bretóncov

V Bretónsku v sobotu pokračovali búrlivé demonštrácie požadujúce definitívne zrušenie ekodane na nákladnú cestnú dopravu.

03.11.2013 08:55
Francúzsko, Bretónsko, protest, ekodaň Foto: ,
Vo Francúzsku protestovali Bretónci proti zavedeniu ekodane na nákladné vozidlá v červených čiapkach a s regionálnymi vlajkami nad hlavami.
debata (7)

Zavedenie kontroverznej dane, ktorá by mohla poškodiť poľnohospodársku produkciu, francúzska vláda pre sériu protestov v Bretónsku už počas týždňa pozastavila.

Protestného pochodu v západobretónskom meste Quimper sa zúčastnilo podľa agentúry AP najmenej 10.000 ľudí. Protestujúci hádzali po polícii kamene, na čo policajti odpovedali salvami z vodných diel a slzným plynom.

Hlavnou obživou Bretónska je poľnohospodárstvo, ktorého odbyt je závislý na kamiónovej doprave. Socialistická vláda prišla s nápadom uvaliť na ťažkú ​​nákladnú dopravu dodatočnú „ekologickú“ daň, v utorok však premiér Jean – Marc Ayrault oznámil, že jej zavedenie odloží.

Daň má podľa vlády prinášať do rozpočtu približne jednu miliardu eur ročne a financovať by mala hlavne rozvoj železničnej dopravy. Ayrault povedal, že zavedenie dane sa neruší, ale len odkladá, aby vláda získala čas na „národný a regionálny dialóg“.

Vláda už tento mesiac zrušila plán zavedenia novej dane z firemných ziskov a namiesto nej iba dočasne zvýši jestvujúcu daň. Nemieni však ustúpiť futbalovým klubom, ktoré požadovali výnimku z takzvanej „milionárskej dane“. Tímy prvej a druhej ligy už skôr oznámili, že plánujú na koniec novembra štrajk. Vláda od 1. januára zavádza daň 75 percent u ročných miezd presahujúcich jeden milión eur a pre túto daň odchádza z Francúzska veľa podnikateľov a známych osobností na čele s hercom Gérardom Depardieuem.

Daňová kvóta vo Francúzsku dosahuje 46 percent a je jedna z najvyšších na svete. Na budúci rok má ešte vzrásť na 46,1 percenta. Prezident François Hollande sa podľa posledných prieskumov verejnej mienky z tohto týždňa stal najmenej populárnym francúzskym prezidentom v novodobej histórii. Dôveru má len 26 percent obyvateľov, čo je podľa komentárov dôsledok nespokojnosti ľudí so zvyšovaním daní, vysokou nezamestnanosťou a spormi týkajúcimi sa vládnej prisťahovaleckej politiky. hp

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Bretónsko #ekodaň