Spoločnosť Embraco by mala získať stimuly za 900 tisíc eur

Spoločnosť Embraco Slovakia s.r.o. by mala získať investičné stimuly v celkovej výške 900 tis. eur. Uvádza sa to v návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý po ukončení medzirezortného pripomienkového konania ministerstvo hospodárstva predkladá na rokovanie vlády.

03.11.2013 10:45
peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Pri investícii firma počíta s oprávnenými nákladmi vo výške viac ako 2,43 mil. eur a má sa realizovať v roku 2014. Vďaka nej by mala spoločnosť vytvoriť 21 nových pracovných miest do konca budúceho roka. Embraco by malo dostať investičné stimuly vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný a nehmotný majetok vo výške 100 tis. eur. Zvyšných 800 tis. eur by mali predstavovať úľavy na dani z príjmu rozložené na roky 2016 až 2023.

Spoločnosť Embraco Slovakia podala na ministerstvo hospodárstva žiadosť 16. októbra 2013. Požiadala v nej o poskytnutie investičnej pomoci, a to so zámerom zvýšiť konkurencieschop­nosť pomocou rozšírenia technologického centra v Spišskej Novej Vsi. Toto centrum by malo poskytovať podporu pre inovácie a technologické zdokonaľovanie všetkých kompresorových modelov, ktoré firma na Slovensku vyrába. Inovácie pre produktové portfólio by sa teda mali vykonávať na Slovensku a nie v centrále materskej firmy v Brazílii ako doteraz. Investícia počíta s dobudovaním laboratórií a inštaláciou meracej technológie.

Na základe uznesenia vlády z augusta 2010 získal Embraco investičné stimuly aj v minulosti. Investičná pomoc bola poskytnutá vo forme dotácie na nákup dlhodobého hmotného majetku v maximálnej výške 2,7 mil. eur a taktiež vo forme úľavy na dani z príjmu vo výške 2,3 mil. eur. Poskytnutý bol aj príspevok na vytvorenie nového pracovného miesta v celkovej výške 1,5 mil. eur. Spoločnosť vtedy preinvestovala za schválené obdobie viac ako 13,76 mil. eur. Investičný zámer sa týkal zavedenia výroby novej produktovej platformy kompresorov do konca roka 2011.

Spoločnosť Embraco Slovakia sídli v Spišskej Novej Vsi a vyrába komponenty pre chladiace domáce spotrebiče a iné chladiarenské zariadenia. Embraco Slovakia je súčasťou skupiny Embraco, ktorá patrí do korporácie Whirlpool. Na Slovensku patrí spoločnosť medzi 30 najväčších zamestnávateľov. Celosvetovo zamestnáva 12 tis. ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stimuly #Embraco