Fínsko po predaji Nokie láka dátové centrá

Google sa rozhodol vo Fínsku preinvestovať ďalších 450 miliónov eur, ktoré použije na budovanie dátového centra. Google však nie je jediný, kto sa v oblasti spracovania dát rozhodol pre Fínsko.

06.11.2013 06:12
virtuálna realita, virtualita, počítače,...
Ilustračné foto
debata (1)

Dátové centrum za 250 miliónov eur v krajine buduje aj Microsoft a najväčší ruský vyhľadávač Yondex s výstavbou začal už v júli. Príchod týchto investícií je povzbudivou správu pre Fínov, ktorých pred pár mesiacmi zasiahol predaj niekdajšieho globálneho šampióna Nokie do rúk amerického Microsoftu.

Fínsky premiér Jyrki Katainen vyhlásil, že investície sú dôkazom, že Fínsko má vysoko kvalifikovanú pracovnú silu, a preto ostáva konkurencieschopnou krajinou. „Máme excelentný vzdelávací systém. Silou Fínska je nájsť kreatívne riešenia pre globálne problémy,“ uviedol Katainen počas návštevy bývalej papierne, ktorá sa mení na dátové centrum.

Google a ostatné IT spoločnosti si Fínsko vyberajú pre dostatok kvalifikovaných ľudí, stabilné politické a ekonomické prostredie a aj pre chladnejšie podnebie. Veľká časť energie v dátových centrách sa totiž minie na chladenie serverov a studenšia severská klíma im umožňuje znižovať náklady na chladenie. Napríklad dátové centrum využíva na chladenie studenú morskú vodu.

Fínsko je jednou z posledných krajín eurozóny, ktoré má najvyššie ratingové hodnotenie AAA a dokonca sa predpokladalo, že sa vyhne ekonomickej recesii. To sa nakoniec nepodarilo, keďže exportne orientovaným fínskym firmám začali klesať tržby. Tento rok by mala ekonomika Fínska klesnúť o pol percenta. Najťažšiu ranu dostala krajina v septembri, keď Nokia neschopná konkurovať Apple a Samsungu bola predaná Microsoftu a vo Fínsku ostalo len pár rastúcich firiem. Do úpadku sa dostali aj tradičné papierenské a lesnícke podniky.

Budovanie dátových centier preto Fíni vnímajú ako nový impulz. Google uviedol, že v bývalej papierni zamestná 150 ľudí a počíta s prijímaním ďalších ľudí v najbližších rokoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Fínsko