Moody's pohrozila Maďarom znížením ratingu

Maďarsko riskuje svoje ratingové hodnotenie na stupni Ba1, ak podnikne kroky, ktoré by negatívne zasiahli jeho bankový sektor. Informuje o tom ratingová agentúra Moody's.

10.11.2013 13:43
forint, Maďarsko Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Tá už v súčasnosti eviduje negatívny výhľad ratingov krajiny. Agentúra ďalej tvrdí, že kombinácia faktorov pravdepodobne skomplikuje snahy vlády znížiť jej dlh, ktorý je v pomere k veľkosti ekonomiky najvyšší spomedzi krajín v strednej Európe. Moody's tiež uvádza, že by uvažovala o stabilizovaní výhľadu ratingu krajiny, ak by jej ekonomika rástla robustným tempom, čo by umožnilo dostať dlh na udržateľnú klesajúcu trajektóriu.

Podľa agentúry sa tlak na zníženie ratingu Maďarska môže zvýšiť v prípade, ak oslabí záväzok vlády udržať schodok rozpočtu pod 3 % hrubého domáceho produktu, alebo ak príjme nové opatrenia, ktoré ďalej ohrozia rastové vyhliadky. "Okrem toho, nadol rating krajiny môže stiahnuť politika s negatívnymi dopadmi na bankový sektor,“ tvrdí. Vláda premiéra Viktora Orbána uvažuje o zavedení ďalších opatrení na pomoc dlžníkom v zahraničnej mene, čo by pravdepodobne zasiahlo prevažne zahraničné banky.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Maďarsko #Moody's