Europarlament a štáty únie sa dohodli o rozpočte na rok 2014

Vyjednávači členských krajín EÚ a Európskeho parlamentu sa v noci na utorok dohodli na podobe rozpočtu únie pre rok 2014.

12.11.2013 10:48
debata

Kompromisná výška rozpočtu v platbách dosahuje 135,5 miliardy eur, v záväzkoch 142,6 miliardy eur, povedal eurokomisár pre rozpočet Janusz Lewandowski. Súčasťou dohody je aj rozhodnutie o financovaní pomoci stredoeurópskym krajinám postihnutým tohtoročnými povodňami z únijného Fondu solidarity.

Nemecko, Rakúsko či Česká republika majú dohromady po júnových záplavách získať z fondu 400 miliónov eur. V noci na bolo dohodnuté, že väčšia časť z týchto peňazí, celkovo 250 miliónov eur, sa nájde ešte v tohtoročnom rozpočte. Zvyšných 150 miliónov eur krajiny dostanú v budúcom roku.

„Prvá časť by mala byť tento rok, preto sme chceli dohodu čo najskôr. Ďalšia príde v roku 2014,“ vyhlásil eurokomisár. Z Fondu solidarity by mal Berlín získať 360 miliónov eur a Viedeň 21,6 milióna. Pre menej postihnutú ČR suma vychádza na 15,9 milióna eur.

V celkovej sume je ešte zahrnutá pomoc 2,4 milióna eur pre Rumunsko postihnuté v lete rozsiahlym letným suchom a lesnými požiarmi. Sumy pre krajiny budú proporčne rozdelené medzi tohtoročnú časť a časť, ktorá počká na výplatu v budúcom roku.

Pondelkový maratón zmierovacieho rokovania si vynútila nezhoda medzi členskými krajinami a Európskym parlamentom nad základnými číslami únijného rozpočtu. Predovšetkým štáty, ktoré sú čistými platcami, zdôrazňovali reálne obmedzené možnosti členských krajín únie prispievať do rozpočtu. Napriek tomu, ako upozornil eurokomisár Lewandowski, nakoniec je v platbách väčší kompromis, než členovia EÚ pôvodne odsúhlasili.

Krajiny totiž chceli pre rok 2014 rozpočet vo výške 134,8 miliárd eur v platbách a ak sa vezmú do úvahy aj záväzky pre dlhodobejšie aktivity trvajúce niekoľko finančných rokov, potom 141,8 miliárd eur. Európsky parlament navrhoval 136,1 miliardy eur v platbách a 142,6 miliardy eur v záväzkoch.

Dohodu bolo potrebné nájsť do stredy, pretože inak by doterajšej práce na rozpočte pre budúci rok spadli pod stôl a Európska komisia by musela prísť s úplne novým návrhom.

Po 15 hodinách rozhovorov si účastníci rokovania v Bruseli po 3:00 h ráno ťukli šampanským. Rozpočet na budúci rok je prvým v novom viacročnom finančnom rámci 2014 až 2020. Štáty aj europarlament zdôrazňujú, že má predovšetkým podporovať inovácie, rast a tvorbu pracovných miest.

Podľa návrhu, na ktorom sa Európska komisia, zástupcovia Európskeho parlamentu i členských krajín zhodli v júni, výdavky pre celé nadchádzajúce sedemročné obdobie nepresiahnu v platbách 908 miliárd eur. So započítaním záväzkov to má byť zhruba 960 miliárd eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Európska únia #Europarlament