Dubajský aerosalón sa začal veľkolepo, objednávkami za 150 miliárd USD

Aerolinky z oblasti Perzského zálivu si na medzinárodnom aerosalóne v Dubaji počas prvého dňa objednali lietadlá za viac ako 150 miliárd USD.

18.11.2013 08:08
aerosalón, Dubaj, Emirates Foto: ,
Predstavitelia leteckej spoločnosti Emirates pred lietadlom Airbus A380 na aerosalóne v Dubaji.
debata (2)

Boeing slávi úspech so svojím najnovším lietadlom 777, na ktorý tam získal už viac ako 250 objednávok. Záujem je ale aj o lietadlá Airbusu, a to vrátane obrieho lietadla A380, aj keď Airbus zatiaľ v počte objednávok za Boeingom zaostáva. Z jednotlivých aeroliniek najviac nakupujú Emirates.

Aerosalón v Dubaji potrvá až do 21. novembra. Rozkladá sa na ploche 645 000 metrov štvorcových a je najväčším aerosalónom na Blízkom východe. Chce nadviazať na podobné akcie v Británii a vo Francúzsku. Blízky východ sa v poslednej dobe stáva pre výrobcu lietadiel veľmi dôležitý, pretože aerolinky v Európe trápi recesia sprevádzaná slabým dopytom, zatiaľ čo na Blízkom východe a v Ázii záujem o leteckú prepravu prudko rastie.

Nákupnú horúčku hneď počas ňa spustili dubajské aerolinky Emirates. Objednali si 150 nových lietadiel Boeing 777 v katalógovej cene 76 miliárd USD. Zákazku od nich získal aj Airbus, a to na 50 svojich lietadiel A380 v katalógovej cene 23 miliárd USD. A380 je v súčasnosti najväčším lietadlom na prepravu osôb na svete a Emirates majú vo svojej flotile najviac týchto lietadiel. Spolu si už objednali 140 týchto lietadiel.

Boeing na dubajskom aerosalóne oficiálne predstavil novú verziu lietadla 777, ktoré sa má stať konkurentom Airbusu A350. Okamžite získal 259 objednávok v celkovej katalógovej hodnote 100 miliárd USD. Finálna hodnota objednávok býva obvykle nižšia ako katalógová, pretože výrobcovia poskytujú pri väčšom odbere výrazné zľavy. Tieto ceny sa však nezverejňujú. Okrem Emirates si 777 objednali tiež Etihad Airways a Qatar Airways.

Boeing získal aj 30 objednávok na svoj ​​787 Dreamliner od Etihad a na viac než 100 lietadiel 737 od nízkonákladových Flydubai. Je tak na dobrej ceste vyhrať boj o nové zákazky na aerosalóne s Airbusom.

Európsky Airbus okrem objednávky od Emirates získal objednávku na 87 lietadiel od Etihad s opciou na kúpu ďalších 30 lietadiel. Katalógová hodnota objednávky je 26,9 miliardy USD, napísala agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #Dubaj #Boeing #aerosalón