Nemci naháňajú Nemcov. Na východe krajiny je stále lepšie

Situácia vo východnom Nemecku je najlepšia od znovuzjednotenia krajiny v októbri 1990. Vyplýva to z aktuálnej správy o stave Nemecka, ktorú v stredu kabinetu kancelárky Angely Merkelovej predloží minister vnútra Hans - Peter Friedrich, napísal počas víkendu denník Bild am Sonntag.

18.11.2013 10:34
debata (13)

Vysídľovanie východu sa zastavilo a výrazne sa zlepšila situácia na tamojšom pracovnom trhu, hoci životná úroveň ešte nie je v oboch častiach Nemecka vyrovnaná.

Dokument, ktorý Bild am Sonntag získal, uvádza, že ekonomické podmienky, obzvlášť potom materiálny blahobyt, sa vo východných i západných spolkových krajinách výrazne zlepšili. Prvýkrát od zjednotenia sa v roku 2012 z východu na západ Nemecka a obrátene presťahoval približne rovnaký počet ľudí. Prispela k tomu citeľne lepšia situácia na východonemeckom pracovnom trhu a všeobecne dobrá hospodárska situácia.

Aj napriek značnému pokroku východné spolkové krajiny za jej západom stále zaostávajú. Podľa posledných údajov spolkového úradu práce bolo v októbri vo východnom Nemecku bez zamestnania 9,5 percenta ľudí, čo je o 0,3 percentu­álneho bodu menej ako v rovnakom období pred rokom. Na západe bolo 5,8 percenta nezamestnaných.

V minulom roku sa tiež spomalilo vyrovnávanie hospodárskej úrovne na západonemeckú. Vládna správa to vysvetľuje faktom, že západné krajiny sa ešte stále rozvíjajú lepšie ako východné. V roku 2011 bol východonemecký hrubý domáci produkt na obyvateľa 71 percent západonemeckého, čo zostáva nezmenené.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NDR #zjednotenie #NSR