Akcionári Nokie schválili predaj divízie mobilov Microsoftu

Akcionári fínskej spoločnosti Nokia v utorok schválili predaj divízie mobilných telefónov americkému výrobcovi softvéru Microsoft. Ten za divíziu zaplatí 5,44 miliardy eur, informovala agentúra Reuters.

19.11.2013 21:40
debata

Nokia sa na predaji divízie s Microsoftom dohodla v septembri. Dokončenie transakcie, ktorej súčasťou je aj licencia na používanie niektorých patentov Nokie, sa očakáva v prvom štvrťroku budúceho roka.

Microsoft je už dva roky softvérovým partnerom Nokie – niekdajšej jednotky globálneho trhu mobilných telefónov. V posledných rokoch však fínsky podnik výrazne strácal pozície na kľúčovom poli inteligentných telefónov. Ani spojenectvo s Microsoftom neprinieslo želaný obrat.

Viac ako 90 percent tržieb Nokie bude po predaji divízie mobilných telefónov pochádzať z divízie Nokia Services and Networks (NSN). Tá je dodávateľom telekomunikačnej infraštruktúry a služieb.

Nokia bola od 90. rokov najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete, z prvej priečky ju však vlani zosadil juhokórejský konkurent Samsung Electronics. Fínskej spoločnosti sa príliš nedarilo na trhu s inteligentnými telefónmi, kde zaspala nástup konkurentov Apple a Samsung.

Microsoft je najväčším výrobcom softvéru na svete a jeho operačný systém Windows využíva väčšina osobných počítačov. V poslednej dobe však firma zaostáva za konkurentmi, ako je Apple alebo Google, ktorí ju predstihli v orientácii na stále populárnejšie tablety a inteligentné telefóny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Microsoft