Slabšia koruna škodí českým firmám, veľa z nich používa euro

Významná časť českej ekonomiky pracuje s eurom a slabšia česká koruna preto časti obchodníkov komplikuje situáciu.

25.11.2013 09:09
debata

Predražuje im totiž nákup tovarov v zahraničí, ale ohrozuje aj fungovanie firiem v rámci Česka. Informoval o tom portál idnes.cz. "Tovar nakupujeme v dolároch, prenájom v Česku platíme v eurách, ale tržby mám v slabších korunách,“ povedal Jindřich Melichar, spolumajiteľ siete obchodov s oblečením Bushman. Podnikatelia totiž na zavedenie eura v Česku nečakali a už ho používajú.

"Všetky kontrakty máme aj v Česku v eurách, takto funguje celé odvetvie,“ hovorí Pavel Juříček, majiteľ Brano Group a viceprezident Sdružení automobilového průmyslu. "Ak si česká centrálna banka (ČNB) teda myslí, že nám to nejako pomôže pri exporte, je na veľkom omyle,“ hovorí Juříček. Podľa ČNB prinesie slabšia koruna 35 tis. pracovných miest. Plán ČNB počíta s tým, že preváži pozitívny vplyv slabšej koruny pre exportérov nad negatívami a ekonomika porastie. "Odborníci v ČNB nevedia čítať spoločenské nálady,“ uviedol Melichar.

ČNB musela začať predávať českú korunu, aby sa vyhla dlhovo deflačnej špirále a ochránila ekonomiku, ktorá sa v tomto roku dostala z recesie. V novembri to uviedol viceguvernér českej centrálnej banky Vladimír Tomšík. Zároveň poznamenal, že slabšia mena zvýhodní exportérov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna