Virtuálny Bitcoin je na výslní, prekonal už hranicu 1000 dolárov

Hodnota kybernetickej meny Bitcoin v stredu prvýkrát prekonala hranicu 1000 dolárov. Pokračuje tak vo vysokom raste v tomto mesiaci, ku ktorému prispelo rokovania o virtuálnej mene v americkom Senáte.

27.11.2013 20:59
debata (57)

Bitcoin sa v stredu na burze Mt. Gox vyšplhal až na 1073 dolárov. Mt. Gox je najväčšou a najstaršou burzou pre obchody s touto kybernetickú menou. Predchádzajúci deň zatváral Bitcoin pod 900 dolármi a na začiatku tohto mesiaca sa predával za 215 dolárov. V polovici júla 2010, keď začal fungovať Mt. Gox, sa jeden Bitcoin predával len za päť centov.

Zástancovia virtuálnej meny hovoria, že rokovania v Senáte minulý týždeň poskytli mene vyššiu legitimitu. Mena je stále viac uznávaná širokou verejnosťou a investičnou komunitou. Zatiaľ ju však neprijímajú ako platidlo poprední internetoví obchodníci ako Amazon.com.

Bitcoin oceňuje mnoho užívateľov pre jeho anonymitu. Vládni úradníci však upozorňujú, že pre nedostatočné kontroly sa nedá zabrániť, aby sa virtuálne meny používali k nezákonným činnostiam, ako je pranie špinavých peňazí. V októbri federálne úrady zatvorili internetový obchod Silk Road, kde sa dal Bitcoin použiť na nákup drog alebo najímanie zabijakov. Úrady pri tej príležitosti zhabali Bitcoiny v hodnote 3,6 milióna USD. Niektorí tiež upozorňujú na nestabilitu meny.

Viac ako 200 obchodníkov bude prijímať Bitcoin tiež pri nákupoch počas tzv. čierneho piatku, ktorým 29. novembra odštartuje hlavná predvianočná nákupná sezóna v USA. Spotrebitelia si za Bitcoin budú môcť kúpiť širokú škálu tovarov od leteniek cez vianočné stromčeky až po biopivo, napísala agentúra Reuters.

Menu Bitcoin vytvoril v roku 2009 anonymný vývojár používajúci pseudonym Satoši Nakamoto. Je navrhnutá tak, aby ju nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády a centrálne banky. Kybernetickú menu „tlačí“ sieť počítačov podľa softvéru, ktorý uvoľňuje nové mince stabilným, avšak stále pomalším tempom. Počet jednotiek v obehu bude konečný, celkom ich má byť vytvorených 21 miliónov a posledné sa majú dostať do obehu okolo roku 2140.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin