Priehradu na Ipli by mohli postaviť Číňania

Do ďalšej slovenskej hydroelektrárne zainvestujú pravdepodobne čínske firmy. O spolupráci medzi Čínou a Slovenskom rokoval premiér Robert Fico s čínskym kolegom Liom Kche-čchiangom v Bukurešti.

29.11.2013 13:30
debata (51)

Fico síce tvrdí, že komunikácia o vodnej elektrárni medzi slovenskými a čínskymi firmami je veľmi intenzívna, no rezort hospodárstva zatiaľ mlčí. Na otázky, kde a kedy by mala hydroelektráreň vyrásť a koľko ľudí tu nájde prácu, nechceli odpovedať.

Podpredseda vlády pre veľké investičné projekty Ľubomír Vážny však nedávno v rozhovore pre Pravdu potvrdil, že sa uvažuje o rieke Ipeľ. "Z veľkých investičných projektov je zatiaľ v hre vodné dielo Ipeľ. Výška investície sa pohybuje okolo 1,2 miliardy eur,“ tvrdí Vážny.

Z doterajších hydroelektrární vyniká najmä prečerpávajúca vodná elektráreň Čierny Váh (735 MW) a Vodné dielo Gabčíkovo (720 MW). Energiu vyrábajú tiež Liptovská Mara, Vodné dielo Žilina a Oravská priehrada. Ďalšia slovenská vodná elektráreň by mohla vyrásť buď na rieke Váh, Dunaj alebo na spomínanej rieke Ipeľ.

Najväčšia vodná elektráreň na svete je dielo Tri rokliny v Číne s výkonom 22 500 MW. Okrem postavenia elektrárne by vraj Číňania mali stáť aj za vstupom na náš bankový trh. "Práve vtedy krajina získava dôveryhodnosť pre čínskych investorov, lebo majú partnera priamo na území Slovenska,“ objasňuje premiér. Karol Piovarcsy, šéf Saxo bank Praha, hovorí, že súčasné bilaterálne rokovania medzi Čínou a Európskou úniou naznačujú, že by sa podiel ich investícií mal dostať až k 1 biliónu dolárov do roku 2020.

"V celkovom investičnom mixe sa Číňania, samozrejme, sústredia aj na rozvíjajúce sa krajiny únie, medzi ktoré patrí aj Slovensko. Medzi potenciálne atraktívnymi investíciami pre Číňanov by mohli byť projekty budovania infraštruktúry sponzorované eurofondmi, takisto investície do cestovného ruchu, ako aj do poľnohospodárstva,“ pokračuje Piovarcsy a zároveň potvrdzuje, že dlhodobým záujmom by mohli byť pre nich aj investície do vodných zdrojov.

Fico vraví, že naša krajina je pre Čínu zaujímavá aj výrobou ľahkých lietadiel alebo dodávkami vína či kvalitných potravinárskych produktov. Piovarcsy však hodnotí Čínu aj z opačnej strany. "Môžeme sledovať nárast problémov v čínskom hospodárstve a nutnosť orientácie na zlepšenie fungovania trhových mechanizmov a sociálneho systému. Preto tu existuje riziko, že Čína môže obmedziť svoje zahraničné investície kvôli podpore riešení vlastných ekonomických problémov,“ vysvetľuje.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #priehrada #Ipeľ #hydroelektráreň