Najlepšie sa podniká v Írsku, Slovensko je za susedmi

Najlepšia krajina pre podnikanie je Írsko. Vyplýva to z rebríčka, ktorý na svojej internetovej stránke zverejnil časopis Forbes.

05.12.2013 07:56
debata (7)

Slovensko obsadilo 48. miesto. Zo susedných krajín najlepšie obstálo Rakúsko, ktoré je na 32. mieste, Poľsko je na 39. mieste, Česko na 43. pozícii, Maďarsko obsadilo 47. priečku a Ukrajina je na 99. mieste. Rebríček zahŕňa 145 krajín a sleduje napríklad úroveň daní, byrokraciu, korupciu alebo výkon akciového trhu.

Forbes upozorňuje, že Írsko síce bolo ťažko zasiahnuté dlhovou krízou v eurozóne, udržalo si však priaznivé podnikateľské prostredie, ktoré v uplynulom desaťročí do krajiny prilákalo investície popredných svetových spoločností.

„Írsko napriek svojim problémom nadalej láka priame zahraničné investície,“ uviedla analytička Melanie Bowlerová zo společnosti Moody's Analytics. Medzi výhody Írska podľa naj patrí napríklad kvalifikovaná pracovná sila a nízka daňová zátaž.

Írsko sa tento mesiac stane prvou krajinou eurozóny, ktorá opustí Medzinárodný záchranný program. Írska vláda sa v roku 2010 dohodla s EÚ a MMF na záchrannom úvere v hodnote 85 miliárd eur.

Druhú priečku v rebríčku obsadil Nový Zéland, za którym nasleduje Hongkong. Do prvej pätky sa dostali aj tri škandinávske krajiny – Dánsko, Švédsko a Fínsko. Spojené štáty sa umiestnili na 14. priečke, Nemecko obsadilo 24. miesto.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #podnikanie #Forbes