Zuckerberg predá časť akcií Facebooku, potrebuje na dane

Zakladateľ a šéf americkej internetovej spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg predá časť akcií firmy za zhruba 2,3 miliardy dolárov, aby mal na zaplatenie daní.

19.12.2013 17:53
debata (5)

Firma uviedla, že Zuckerberg chce predať celkovo 41,4 milióna akcií. Pred začiatkom obchodovania na burzách v USA kurz akcií firmy v reakcii na oznámenie výrazne oslabil. Zuckerberg predá akcie triedy A v rámci plánovaného predaja 70 miliónov akcií firmy. Zuckerbergerov podiel vo Facebooku sa predajom zníži na 56,1 percenta z doterajších 58,8 percenta.

Väčšinu príjmov z predaja Zuckerberg použije na zaplatenie dane z využitia opcie na nákup 60 miliónov akcií triedy B. Jedna akcia triedy B dáva nárok na desať hlasov proti jednému hlasu u akcií triedy A.

V rámci celej ponuky predá 1,65 milióna akcií aj člen správnej rady Facebooku Marc Andreessen. Samotný Facebook predá 27 miliónov akcií. Akcie firmy v neoficiálnom obchodovaní pred otvorením amerických trhov klesli o zhruba štyri percent na 53,50 USD.

Akcie Facebooku vstúpili na burzu vlani 18. mája s cenou 38 dolárov za kus. Vlani v septembri sa ich cena pre obavy o vyhliadky podniku prepadli až na 17,55 dolára. Tento rok však akcie výrazne rástli vďaka nádejám na zisky firmy na trhu s reklamou na mobilných zariadeniach. V utorok sa ich kurz vyšplhal na takmer 55 dolárov.

Facebook je na internete prevádzkovateľom najväčšej spoločenskej siete na svete a využíva ho viac ako miliarda ľudí. Firma tvrdí, že každý deň využíva jej služby približne 700 miliónov ľudí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #burza #Mark Zuckerberg