Ropa Brent bola v tomto roku tretia najdrahšia v histórii

Priemerná cena ropy Brent v tomto roku prekročila hranicu 108 dolárov za barel, čo je tretí najvyšší priemer v histórii.

26.12.2013 18:31
debata (2)

Cena severomorskej ropy Brent sa vo štvrtok držala tesne pod hranicou 112 dolárov za barel a k jej miernemu poklesu prispievalo hlavne oznámené ukončenie štrajku v jednej z veľkých francúzskych rafinérií. Pokračujúci štrajk v ďalších dvoch spracovateľských závodoch, naopak, cenu podporuje. Za celý rok však cena Brentu zrejme dosiahne tretí najvyšší priemer v histórii.

Za celý tento rok má Brent zatiaľ cenový priemer 108,66 USD za barel, čo je tretia najvyššia hodnota v histórii. Minuloročný priemer bol 111,68 USD, čo bol zároveň rekord. Druhý najvyšší priemer bol 110,91 USD a je z roku 2011.

Rast cien ropy podporuje napríklad aj pokles produkcie v Južnom Sudáne a z časti aj lepšia štatistika z USA. Tá totiž ukázala, že počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti klesol na takmer mesačné minimum.

Produkcia ropy sa potýka s výpadkami aj v niektorých ďalších afrických krajinách a tiež na Blízkom východe a v Severnom mori.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Brent