Marec 2013: U. S. Steel na Slovensku zostal

Na sklonku marca prišla správa, ktorá potešila desaťtisíce zamestnancov závislých od fungovania košických železiarní. Manažment spoločnosti U. S. Steel totiž oznámil, že využil ponuku slovenskej vlády na získanie rôznych úľav a zo Slovenska počas najbližších piatich rokov neodíde.

30.12.2013 06:56
USS, US Steel, Foto: ,
U.S. Steel
debata

Podpisom memoranda sa zastavila hrozba odchodu amerického oceliarskeho giganta z košických železiarní, ktorá začala byť akútna koncom roka 2012. Americká centrála totiž oznámila, že uvažuje o predaji fabriky. Nespresnila síce, od koho dostala ponuky, ale vzápätí prenikli na verejnosť informácie, že záujem o najväčšieho zamestnávateľa v regióne majú ľudia z Ukrajiny či Ruska.

Rokovania mali prebiehať aj s ukrajinskou firmou Metinvest, ktorá patrí do skupiny System Capital Management oceliarskeho magnáta Rinata Achmetovova. Medzi záujemcami mal byť aj ruský Evraz či ruský oceliarsky líder spoločnosť Severstal. Američanom ani jedna z firiem neponúkla dostatočný balík peňazí. Keby sa však predsa rozhodli z Košíc odísť, minimálne siedmim tisíckam zamestnancov vo výrobe by hrozilo okamžité prepustenie. Podľa hovorcu U. S. Steelu Košice Jána Baču v súčasnosti vo fabrike pracuje takmer jedenásťtisíc zamestnancov. Spolu s dcérskymi spoločnosťami je to približne 12,5 tisíca pracovníkov. Ďalšie firmy, ktoré pre fabriku pracujú, zamestnávajú tiež desaťtisíce ľudí. Šéf fabriky vyhlásil, že okrem garancií zotrvania päť rokov na Slovensku sa oceliari zaviazali preinvestovať v krajine desiatky miliónov eur. „Zmodernizujeme jeden kotol a postavíme nový kotol, vďaka čomu dostaneme podporu pre zelené energie,“ podotkol vtedy prezident U. S. Steelu Davidom J. Rintoul.

Keby železiari nesplnili svoj záväzok zotrvania, platili by Slovensku odškodné. V prípade porušenia dohodnutých podmienok počas nasledujúceho roka by americká korporácia musela vyplatiť šesťdesiat miliónov amerických dolárov. Ak by Američania z Košíc odišli do dvoch rokov, museli by si pripraviť 35 miliónov. V prípade porušenia zmluvy pred uplynutím piatich rokov od podpísania zmluvy by vláde museli poslať pätnásť miliónov dolárov. Oceliari sa v zmluve tiež zaviazali, že do konca roka 2017 nebudú hromadne prepúšťať ľudí.

Prezident U.S. Steelu David J. Rintoul oznámil,... Foto: Ivan Majerský, Pravda
USS, US Steel, David J. Rintoul Prezident U.S. Steelu David J. Rintoul oznámil, že americký oceliarsky gigant zotrvá na Slovensku aspoň ďalších 5 rokov.

Na odplatu im slovenská vláda prisľúbila zmenu niektorých predpisov. Najväčší ústupok sa týkal podpory na elektrinu vyrobenú z vysokopecného, koksárenského a konvertorového plynu. Fabrika tieto plyny spaľuje a vzniknuté teplo mení na elektrinu už dlhodobo. V súčasnosti po zmene legislatívy však železiari majú právo na vyššie výkupné ceny ako na trhu s elektrinou.

Za megawatthodinu takto vyrobenej elektrickej energie budú oceliari počas pätnástich rokov dostávať osemdesiat eur. Táto suma sa premieta do takzvanej Tarify za prevádzku systému, ktorá je na všetkých faktúrach za elektrinu. Tarifa po Novom roku stúpne zhruba o tri eurá za megawatthodinu. Práve zvýšenie zmenšilo možnosť zlacnenia elektriny pre domácnosti. Na medzinárodných trhoch totiž elektrina zlacnela zhruba o 18 percent. Po zahrnutí zdraženia Tarify za prevádzku systému však faktúry klesnú zhruba o sedem percent.

Ficov kabinet tiež košickým oceliarom v zmluve prisľúbil, že cena za prenos a distribúciu elektriny do roku 2016 bude stúpať najviac o jadrovú infláciu.

Minister životného prostredia Peter Žiga tiež vyhlásil, že košickí železiari dostanú aj časť peňazí utŕžených z predaja emisných povoleniek. „Pri rokovaniach išlo aj o emisie. Nedostanú zľavu na nákup emisných kvót, ale ide o prerozdeľovanie istého koláča peňazí a možností U. S. Steelu participovať na ňom,“ povedal Žiga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ročenka 2013 #U. S. Steel