Paroplyn Penty uzavrel obchod so štátom

Bratislavský paroplynový cyklus, ktorý vlastní finančná skupina Penta, bude aj po novom roku obchodovať so štátom.

29.12.2013 18:14
debata (2)

A to aj napriek tomu, že objem biznisu sa zmenší, pretože už nebude cez štátnu tepláreň dodávať teplo časti Bratislavčanov. Tesne pred Vianocami však spoločnosť PPC Energy uzavrela zmluvu so štátnou Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou o dodávke podporných služieb.

Ide o výpomoc pri udržiavaní stability slovenskej elektrickej siete. V prípade nedostatku energie totiž paroplynový cyklus relatívne rýchlo dokáže spustiť výrobu elektriny a zabrániť tak zrúteniu systému elektrických rozvodov.

Naopak, pri teple už paroplyn nebol taký úspešný. Od prvého januára 2014 totiž skončí zmluva z roku 2006, ktorá vyvolala viacero pochybností o výhodnosti a je spomenutá aj v údajnom spise Gorila. Všetko teplo bude po Novom roku vyrábať vo vlastných zariadeniach Bratislavská teplárenská spoločnosť.

V prípade elektriny bude celková hodnota obchodu známa až po skončení roka 2014, keďže štátni energetici budú platiť za skutočne odobratú energiu. Podobné zmluvy mal bratislavský paroplynový cyklus aj v minulosti. Jeho príjmy sa však aj napriek aktuálnej zmluve o dodávke podporných služieb rapídne scvrknú, keďže najlukratívnejšiu zmluvu s Bratislavskou teplárenskou sa manažérom nepodarilo predĺžiť.

„Sme presvedčení, že sme ponúkali podmienky, za ktorých by naša spolupráca s Bratislavskou teplárenskou bola prínosom pre konečného spotrebiteľa. Vedenie Bratislavskej teplárenskej sa však rozhodlo samo zabezpečovať teplo pre východ Bratislavy,“ vyhlásil Jozef Sekerka z paroplynového cyklu, ktorého jediným vlastníkom je Penta.

Okolo bratislavského paroplynového cyklu sa v minulosti strhlo viacero škandálov. Posledný vypukol na konci vlaňajška, keď minister hospodárstva Tomáš Malatinský predložil návrh zákona, ktorý mal zlepšiť podmienky na podnikanie pre firmy vyrábajúce teplo a elektrinu pomocou vysoko účinných zariadení. Podľa časti opozície tak mala podporu získať aj Penta. Malatinský to však popieral a voči tvrdeniam sa ohradila aj samotná Penta.

Skupina získala paroplynový cyklus z rúk štátu za Dzurindovej vlády. Cena bola asi 66 miliónov eur. Podľa časti terajšej opozície mal štát predraženou cenou do roku 2013 garantovať zisk pre finančníkov až do výšky 500 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #PPC Power #paroplyn