Zlato prýkrát po 13 rokoch investorom nezarobí

Zlato v uplynulých viac ako desiatich rokoch prinášalo investorom každoročne zisky. Od začiatku tohto roka sa ale jeho cena znížila viac ako o štvrtinu a je tak na ceste k prvému celoročnému poklesu po 13 rokoch.

29.12.2013 18:40
debata (4)

Investori navyše nemôžu dúfať v skorý návrat predchádzajúceho prudkého rastu ceny, píše server denníka The Financial Times.

Od roku 2001 do konca roka 2012 sa cena zlata podľa denníka zvýšila viac ako šesťnásobne na 1670 dolárov za trójsku uncu (31,1 gramu). Teraz sa pohybuje iba okolo hodnoty 1200 dolárov.

Dopyt po zlate, ktoré sa zvyčajne považuje za bezpečnú investíciu v období hospodárskej a politickej neistoty, v súčasnosti podkopáva rad faktorov. Patrí medzi ne nízka inflácia, zlepšujúci sa stav svetovej ekonomiky a stúpajúce ceny akcií. Cenu zlata tlačí nadol aj rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) začať obmedzovať opatrenia na podporu ekonomiky Spojených štátov.

Analytik Philip Klapwijk zo spoločnosti Precious Metals Insights predpovedal, že priemerná cena zlata sa v budúcom roku bude pohybovať okolo 1170 dolárov za trojskú uncu. „Budú pokračovať predaje, ale nemyslím si, že v tak veľkom rozsahu ako tento rok,“ dodal.

Niektorí obchodníci predpokladajú, že cena zlata by sa na budúci rok mohla dočasne prepadnúť pod 1000 dolárov za trojskú uncu.

„Predaje pokračujú a niektorí ľudia sa pýtajú, či sa dostaneme k 700 alebo 600 dolárov. To je ale príliš dramatické. Stále je tu dosť ľudí, ktorí sa budú domnievať, že potrebujú trochu zlata ako poistku,“ povedal denníku The Financial Times jeden z obchodníkov.

Banka UBS predpokladá, že cena zlata sa v najbližších niekoľkých rokoch bude pohybovať na súčasných úrovniach alebo pod nimi. Odhaduje, že na konci roka 2017 bude cena 1210 dolárov za trójsku uncu.

„Nie je pravdepodobné, že by zlato získalo späť svoju predchádzajúcu atraktivitu,“ uviedla banka vo svojej správe.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #zlato