Slovenské hospodárstvo by malo v tomto roku rásť rýchlejšie

Rast slovenského hospodárstva by sa mal v roku 2014 oživiť. Bankoví analytici momentálne hovoria o možnom raste hrubého domáceho produktu na úrovni od 1,5 % do zhruba 3 %. Za rok 2013, ktorý bol najslabším od samotného krízového roku 2009, pritom rast ekonomiky zrejme nedosiahne ani jedno percento.

01.01.2014 12:08
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Ekonómovia predpokladajú, že naďalej bude hlavným ťahúňom slovenského hospodárstva zahraničný dopyt. „Nemecko, ktoré je naším kľúčovým obchodným partnerom, má našliapnuté dobre. Nemecké podniky sa cítia komfortnejšie ako pred rokom a lepšie sú aj očakávania. K rastu by sa mala vrátiť aj eurozóna ako celok, čo zlepšuje výhľad pre náš export,“ konštatoval analytik VÚB banky Andrej Arady.

V roku 2014 by sa však mohla rozbehnúť už aj domáca ekonomika. Rast blízko 3 % by už totiž mal byť schopný generovať aj nové pracovné miesta. Miera nezamestnanosti by tak mala postupne klesať, aj keď stále sa bude držať na relatívne vysokých úrovniach medzi 13 % a 14 %. Vďaka nízkej inflácii však bude pokračovať rast reálnych miezd, čo by sa malo postupne podpísať aj pod obnovu spotreby domácností.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pritom možno najneskôr v druhej polovici roka očakávať aj postupné obnovovanie odložených investícií v ekonomike. Práve tie totiž v roku 2013 zaznamenali najvýraznejší prepad. Vyšší a stabilnejší hospodársky rast by totiž podľa neho mohol priniesť dlhodobejšie a stabilnejšie zákazky podnikom a zlepšiť dôveru podnikateľského sektora.

Silnejší domáci dopyt by sa tak mal podľa Koršňáka prejaviť aj na rýchlejšom raste dovozov a zastavení rastu prebytkovej bilancie zahraničného obchodu, resp. zmiernení čistého príspevku zahraničia k rastu hrubého domáceho produktu. „Rast ekonomiky by tak mal byť v roku 2014 viac vybalansovaný, ťahaný ako domácim, tak aj zahraničným dopytom. Riziká pre ekonomiku naďalej prichádzajú najmä z externého prostredia,“ dodal analytik UniCredit Bank.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #rast