Euro zvýšilo ekonomickú silu Slovenska

Rozhodnutie prijať spoločnú európsku menu odštartovalo pred deviatimi rokmi budovanie otvorenej ekonomiky.

04.01.2014 15:00
VW, automobilka, Volkswagen, práca, robotniík,... Foto: ,
Euro je výhodné pre firmy predávajúce výrobky na európskych trhoch, ako sú napríklad automobilky.
debata (164)

Prijatie eura pred piatimi rokmi bolo totiž jedným z hlavných dôvodov príchodu veľkých firiem práve na Slovensko. Bez tejto meny by sa napríklad v Žiline nevyrobilo v roku 2013 viac ako tristotisíc automobilov.

5 rokov eura

„Väčšina odberateľských, ale aj dodávateľských kontraktov je v euro mene, čo nám pomáha eliminovať kurzové riziká. Kia Motors Corporations sa rozhodla pre investíciu na Slovensku aj z dôvodu, že sa Slovensko stalo členom Európskej únie a malo v pláne čo najskôr prijať euro menu, čo sa napokon aj podarilo,“ povedal hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

Spoločná európska mena bola prijatá v roku 2009. Rozhodnutie o prijatí eura však padlo už v roku 2003. V tomto období bol hrubý domáci produkt Slovenska po prepočítaní na jedného obyvateľa o 27 percent nižší ako v susednej Českej republike. Tento ukazovateľ sa pritom výraznejšie nemenil už od roku 1998.

„V roku 2008 sme však za našimi susedmi zaostávali už len o 10 percent a v roku 2013 už len o 4 percentá. Naše dobiehanie životnej úrovne sa rozhodnutím o prijatí eura naštartovalo a jeho prijatím zďaleka neskončilo,“ zhodnotila Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky.

Euro firmám pomohlo

„Ako najväčší exportér na Slovensku hodnotíme zavedenie eura jednoznačne pozitívne. Práve krajiny eurozóny sú našimi najväčšími partnermi. Zavedenie eura zároveň zjednodušilo a zlacnilo bankové operácie a odstránením kurzovej nestability slovenskej koruny nám umožnilo dlhodobo plánovať,“ povedal hovorca Volkswagen Slovakia Vladimír Machalík. V minulosti totiž veľa exportujúcich do zahraničia mohlo prerobiť na výmene koruny.

„Keď si zoberieme kurzové výkyvy koruny na úrovni šesť percent, tak v prípade nepriaznivej situácie mohol prísť podnik o celú ziskovú maržu,“ priblížil Vladimír Baláž, ekonóm Slovenskej akadémie vied.

Exportne orientované podniky nekritizujú euro ani v súčasných krízových časoch. „Vstup Slovenska do eurozóny znamenal predovšetkým stabilitu pre naše podnikanie na Slovensku. Toto bol náš názor pred vstupom do eurozóny a rovnaký názor máme aj teraz, keď Slovensko už je plnohodnotným členom eurorodiny,“ pokračoval hovorca PSA Peugeot Citroën Slovakia Peter Švec.

Strata menovej slobody

Zrušením koruny slovenská ekonomika stratila možnosť znehodnotenia vlastnej meny. Niektorí ekonómovia takýto krok oberajúci ľudí o úspory odporúčajú krízou najviac sužovanému Grécku. Návrat k drachme spojený s jej znehodnotením by totiž výrazne zlacnel výrobky gréckych firiem. O tom, že takéto riešenie nemusí byť pre podniky vždy prospešné, svedčí aj prípad slovenských elektrotechnických firiem.

„Nákupy väčšiny komponentov realizujeme v čínskej mene a v amerických dolároch. Pri výmene peňazí tak profitujeme zo silnej európskej meny, ktorá nám zabezpečuje lacnejšie výrobné vstupy a hotové výrobky zas predávame väčšinou v eurách. Teda silné euro nezdražuje naše výrobky s výnimkou Veľkej Británie,“ povedala finančná manažérka Panasonic AVC Networks Slovakia Magdaléna Petrušková. Závodu nachádzajúcemu sa v Krompachoch tak pomáha hlavne silné euro.

„Ak by sme aj naďalej fungovali so slovenskou korunou, tak by sme na tom boli horšie ako dnes,“ dodala Petrušková.

Podnikom spoločná mena odľahčila aj administratívne starosti. „Implementácia eura prebiehala v podniku od počiatku hladko. Ak berieme do úvahy dennodenné podnikanie s eurom, určité procesy sa zjednodušili, a to obzvlášť v oblasti účtovníctva,“ povedal hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača. Nevýhody zo silnej meny tak pociťujú len firmy vyvážajúce mimo eurozónu. Niektoré krajiny totiž umelo oslabujú svoje meny, čím predražujú výrobky pochádzajúce z krajín používajúcich spoločnú menu euro. Svoju menu výrazne oproti euru oslabila napríklad susedná Česká republika.

„Odvrátenou stranou eura je aj povinnosť finančne sa podieľať na pomoci krízou zasiahnutým krajinám ako napríklad Španielsku či Grécku. Celkovo však výhody prijatia eura prevažujú nad jeho nevýhodami,“ uzavrel Martin Baláž, analytik Slovenskej sporiteľne. Podľa analýzy Tatra banky v súčasnosti napríklad slovenské firmy začínajú vo väčšom využívať ďalšiu výhodu eura, a to bratie výhodnejších úverov zo zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Slovensko