Diaľničná známka sa využije pri Martine aj pri Levoči

Tento rok sa mapa spoplatnených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest rozšíri o viac ako 30 kilometrov.

08.01.2014 06:45
diaľničná známka, diaľničná nálepka, diaľnica Foto:
Diaľničná nálepka na rok 2014
debata (1)

Približne v júni do nej pribudne levočská diaľnica D1 Jánovce – Jablonov (9 km), v novembri obchvat Žiaru nad Hronom (5,7 km) a v decembri úsek v okolí Martina od Dubnej Skaly po Turany (16,5 km). Ešte v októbri minulého roka sa k plateným úsekom zaradila 14-kilometrová rýchlostná cesta R4 Košice – Milhosť. Cena ročnej diaľničnej nálepky zostane aj tento rok 50 eur.

Na budúci rok sa už klasické nálepky predávať nebudú, nastúpia totiž elektronické známky. Platnú diaľničnú nálepku by mal mať od 1. januára 2014 každý motorista, ktorý chce využiť diaľnicu či rýchlocestu.

"Majitelia vozidiel s ročnou diaľničnou nálepkou 2013 majú na kúpu novej ešte čas. Platnosť ročnej diaľničnej nálepky 2013 je až do 31. 1. 2014,“ spresnil Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti. Jánošík tvrdí, že nálepky by už mali byť k dispozícii na všetkých ich predajných miestach.

"Začali sme s ich distribúciou postupne na všetky predajné miesta ešte začiatkom decembra. Motoristi si môžu zakúpiť ročnú, mesačnú a týždennú diaľničnú nálepku na hraničných priechodoch, čerpacích staniciach, v pobočkách Slovenskej pošty a na ostatných vyznačených predajných miestach,“ doplnil. To, či majú motoristi na čelnom skle nalepenú platnú nálepku, už kontrolujú aj policajti.

"Výšku sankcie určuje cestný zákon, čo môže byť až desaťnásobok mesačnej úhrady podľa nariadenia vlády, ktorá je pri sume 14 eur až do výšky 140 eur,“ poznamenal Michal Slivka, hovorca prezídia Policajného zboru. Za deväť mesiacov minulého roku porušili vodiči zákon tým, že nemali diaľničnú nálepku v 11 915 prípadoch.

Ročná nálepka na rok 2014 bude takisto platiť do januára 2015. Následná virtuálna známka bude viazaná k EČV vozidla. Jej zakúpením a zadaním EČV bude vozidlo zaradené do databázy áut so zaplatenou úhradou a kupujúci si bude môcť pre daňové účely vytlačiť potvrdenie. Cena elektronickej známky bude stále rovnaká ako doteraz, a teda naďalej za ňu motorista zaplatí 10 (desaťdňová), 14 (mesačná) alebo 50 (ročná) eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #diaľničné známky