V USA očakávajú rekordnú ťažbu plynu

Už piaty rok za sebou sa v roku 2015 zvýši ťažba zemného plynu v Spojených štátoch na nový rekord a okolo historického maxima sa bude v budúcom roku pohybovať aj americká produkcia ropy. Predpovedal to Úrad pre energetické informácie (EIA) pri ministerstve energetiky USA.

08.01.2014 07:29
Plyn, energia, bývanie, oheň Foto:
Ilustračné foto
debata

Prudký rast ťažby uhľovodíkov v USA vyvolala takzvaná bridlicová revolúcia, ktorá vďaka novým metódam umožnila vo veľkom ťažbu surovín viazaných v bridlicových horninách.

EIA očakáva, že tento rok vzrastie ťažba plynu v USA o 2,1 percenta a v priemere bude na úrovni 2,07 miliardy kubických metrov denne. V budúcom roku sa má produkcia zvýšiť o ďalších 1,3 percenta.

Čistý dovoz plynu do USA by mal na budúci rok klesnúť na 70 miliónov kubíkov denne, čo by bolo minimum od roku 1986. EIA podľa agentúry Reuters predpokladá, že v roku 2018 sa USA stanú čistým vývozcom plynu.

Ťažba ropy v USA by sa mala tento rok zvýšiť o zhruba milión barelov denne na 8,5 milióna barelov. V roku 2015 sa tempo rastu produkcie spomalí z tohtoročných 14 na deväť percent. Objem ťažby ale dosiahne 9,3 milióna barelov a tesne sa priblíži k doterajšiemu maximu 9,6 milióna barelov denne z roku 1970.

Minulý mesiac úrad EIA v dlhodobom výhľade výrazne zvýšil odhad rastu ťažby ropy aj plynu a predpovedal, že v roku 2016 sa produkcia ropy dostane na 9,5 milióna barelov denne. Vo svetle tohto výhľade to už vyzerá ako podhodnotený predpoklad, pretože úrad zároveň predpovedal, že v nadchádzajúcich troch rokoch ťažba porastie priemerným ročným tempom 800 000 barelov den­ne.

K dramatickým zmenám úrad núti nečakane rýchly rast ťažby z bridlicových formácií. Ešte vo výročnom výhľade z konca roka 2012 úrad EIA predpovedal, že ťažba ropy v USA dosiahne vrchol v roku 2019, a to 7,5 milióna barelov denne. Túto úroveň, ktorá je maximom za štvrťstoročie, už ale prekonala mesačná produkcia v druhom polroku minulého roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #bridlicový plyn