Euro hodnotia ľudia cez životnú úroveň

Euru ľudia po piatich rokoch jeho existencie na Slovensku pripisujú väčší význam, ako v skutočnosti má.

08.01.2014 12:00
euro, obchod Foto: ,
Majiteľ obchodu s potravinami v Ľupoči Erik Marčok tvrdí, že ceny na koruny prepočítavajú najmä starší ľudia, no aj stredná generácia.
debata (4)

V mestách s nižšou nezamestnanosťou má euro väčšiu podporu a domácnosti si naň zvykli. Naopak, v niektorých regiónoch, kde za posledné roky ubudli pracovné príležitosti, ľudia spomínajú v dobrom na korunu.

5 rokov eura

Deje sa tak napriek tomu, že s eurom investície a pracovné príležitosti skôr pribudli, ako ubudli, aj keď nie všade, keďže v dôsledku krízy sa mnohých ľuďom žije horšie. Na koruny ako obdobie, kedy sa žilo lepšie, spomína aj obyvateľka Maškovej v okrese Lučenec, 54-ročná Elena Poltárska. V obchode si nákup preratúva na koruny. „Uvedomím si pritom, že za desať eur si toho veľa nenakúpim. Pritom za tristo korún som celkom vedela naplniť nákupný košík,“ podotýka.

V skutočnosti ide o mýtus, keďže euro ceny nezdvihlo. Zvyčajná každoročná inflácia však spôsobila, že ak určitý nákup stál v úvode roka 2009 asi 100 eur, tak teraz za rovnaké položky zaplatíme 111 eur. Napríklad v Bratislave to ľudia nemusia vnímať negatívne, lebo im platy mohli rásť rýchlejšie ako ceny, ale na vidieku to tak byť nemusí.

Spomienky na koruny majú v živej pamäti aj obyvatelia susednej obce Ľupoč, ktorá má 246 obyvateľov. „Na eurá som si síce zvykla, niekedy ich už beriem aj ako samozrejmosť, no niekedy pri nákupoch stále počítam aj v korunách. Vtedy si uvedomím, že za čias korún nám bolo lepšie. S eurom prišlo zdražovanie a cítia to naše peňaženky,“ opisuje svoje pocity 58-ročná Margita Mrtvíková.

V Polichne, tiež v okrese Lučenec, žije ešte menej ľudí, len 142. Aj u nich spomienky na slovenskú korunu nevybledli ani po piatich rokoch. Predavačka v miestnom obchode Božena Kamenská hovorí, že ľudí, ktorí nakupujú vo svojich hlavách aj v korunách, je stále dosť. „Stane sa to aj mne. Hlavne pri väčších nákupoch. Nedávno sme domov chceli kúpiť kuchynský stôl. Vo viacerých obchodoch bola jeho cena okolo 400 eur. Pri prepočte na koruny som si uvedomila, že je to dosť veľa. Neviem, či by sme za éry koruny dali za takýto stôl 12-tisíc korún,“ dodala predavačka.

Sú však aj svetlé výnimky, ktoré už koruny vo svojej mysli definitívne pochovali. Urobila tak aj už 81-ročná obyvateľka Polichna Zuzana AmBróšová. „Poznám veľa takých, čo preratúvajú, ale to neplatí o mne. Na euro som si zvykla a na korunu si už pri nákupoch nespomeniem. A načo aj. Nič by sa tým nezmenilo a beztak by som v obchode musela kúpiť všetko, čo do domácnosti potrebujem,“ dodala Ambróšová.

Podľa finančného analytika Juraja Karpiša sa nedá odhadnúť, ako dlho môžu ľudia prepočítavať svoje nákupy na koruny. „Po zavedení eura bolo jasné, že to môže trvať aj viac ako dva či tri roky. Niektorí, najmä starší ľudia tak možno budú robiť aj dlhšie a vydrží im to možno aj desať a viac rokov,“ myslí si analytik.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna