Nóri majú v ropnom fonde toľko, že každý je milionárom

Každý Nór je vďaka nórskemu štátnemu ropnému fondu teoreticky milionárom. Počítadlo na stránkach nórskej centrálnej banky, ktorá fond spravuje, ukazuje, že vo fonde je už 5,11 bilióna nórskych korún.

09.01.2014 10:19
debata (24)

Nórsko má podľa posledných oficiálnych odhadov 5 096 300 oby­vateľov, na každého obyvateľa tak pripadá viac ako milión nórskych korún.

Fond prvýkrát dosiahol hranicu milión korún na obyvateľa, uviedol hovorca banky Thomas Sevang. Nórsky ropný fond je najväčším štátnym investičným fondom na svete. Fond spravuje a investuje prebytky príjmov z predaja ropy a plynu, aby zabránil prehriatiu nórskej ekonomiky. Vlastní zhruba jedno percento svetových akcií, ale aj dlhopisy a reality od Londýna po Boston.

Bežní Nóri však nemajú prístup k týmto peniazom a nemôžu ich míňať. Peniaze vo fonde sú určené na horšie časy a pre budúce generácie a majú krajinu ochrániť pred prípadným nečakaným výkyvom cien ropy a plynu. Vláda smie ročne minúť štyri percentá financií vo fonde, čo je o niečo viac, ako je ročná návratnosť investícií.

Hoci Nórsko prevažnú časť obrovských ziskov z predaja ropy a plynu ukladá do fondu, príjmy krajiny sú aj tak vysoké a to podľa analytikov prispieva k tomu, že štát sa zdráha uskutočniť reformy alebo znížiť dotácie, ktoré sú inde nemysliteľné. Vďaka poľnohospodárskym dotáciám môžu napríklad poľnohospodári v polárnych oblastiach chovať dojnice vo vykurovaných kravínoch. Podľa niektorých analytikov bohatstvo krajiny prispieva aj k tomu, že niektorým Nórom sa nechce pracovať.

„Jeden z piatich ľudí v produktívnom veku dostáva miesto príjmu z práce nejakú formu sociálnej podpory,“ upozornil hlavný ekonóm DNB Markets Oeystein Doerum. Oficiálna miera nezamestnanosti v krajine pritom predstavuje 3,3 percenta.

Nórsko je siedmym najväčším vývozcom ropy na svete. Výška peňazí vo fonde teraz zodpovedá 183 percentám vlaňajšieho hrubého domáceho produktu krajiny. Do roku 2030 sa suma vo fonde má zvýšiť na 220 percent HDP.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Nórsko