Moody's pochválila Slovensko, predpokladá zrýchlenie rastu na 2,5 %

Vlaňajší výsledok hospodárenia štátu je pozitívnym signálom aj smerom k ratingovému hodnoteniu. Konštatuje to ratingová agentúra Moody's vo svojej správe.

10.01.2014 15:34
Peniaze, euro, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (57)

Štát pritom v minulom roku hospodáril s deficitom na úrovni 2,02 mld. eur, čo bol výsledok zhruba o miliardu eur lepší, ako sa predpokladalo v schválenom rozpočte. Podľa Moody's to môže pomôcť krajine aj v dosiahnutí tohtoročného cieľa, ktorým je udržanie deficitu verejných financií pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu.

Agentúra pozitívne hodnotí skutočnosť, že sa štátu podarilo zvýšiť príjmy napriek relatívne slabému hospodárstvu. Ekonomika Slovenska podľa očakávaní v minulom roku totiž stúpla iba o 0,9 % pre pokračujúci slabý dopyt zo zahraničia a pretrvávajúci slabý domáci dopyt. V tomto roku však možno podľa Moody's očakávať oživenie.

„Predpokladáme, že rast zrýchli na 2,5 % v roku 2014 v nadväznosti na silnejšiu exportnú výkonnosť krajiny, keďže dopyt z eurozóny bude opäť rásť,“ uvádza sa v správe.

Správu agentúry Moody's v piatok privítal aj premiér Robert Fico. „To, čo sa nám podarilo v roku 2013, je medzinárodne hodnotené tak, že Slovenská republika je vnímaná ako spoľahlivý partner, ktorý je schopný dosiahnuť deficit verejných financií pod 3 % aj v roku 2014,“ vyhlásil v piatok na tlačovej konferencii.

Podľa predsedu vlády to však neznamená, že sa zmenil jeho negatívny názor na ratingové agentúry. „Ja mám svoj názor na ratingové agentúry najmä preto, ako sa správali, keď sa blížila veľká hospodárska kríza. Pravda je taká, že hodnotenie ratingovej agentúry významne pomáha Slovenskej republike na finančných trhoch, takže je úplne jedno, čo si ja myslím o ratingových agentúrach,“ dodal.

Kažimír: Emitovali sme najlacnejší 15-ročný dlhopis

Ministerstvo financií ocenilo emitovanie dlhopisov so splatnosťou 15 rokov v objeme 1,5 miliardy eur s kupónom 3,625 percenta. Tri roky sa to nepodarilo žiadnej z krajín strednej a východnej Európy, tvrdí ministerstvo.

„Prvýkrát sa Slovensku podarilo vydať takýto dlhopis s takým nízkym úrokom, preto možno konštatovať, že ide o najlacnejší 15-ročný slovenský dlhopis v histórii. Rozloženie a silná účasť vysoko kvalitných investorov opäť potvrdila spoľahlivosť a atraktivitu Slovenskej republiky v očiach investorov,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Záujem o kúpu tohto dlhopisu v priebehu emisie prejavilo viac než 170 investorov a celkový objem objednávok dosiahol až 4 miliardy eur. Investormi boli väčšinou poisťovne, penzijné fondy a asset manažéri. Významný dopyt bol zaznamenaný z Nemecka a Rakúska (50%). Veľká Británia, Írsko a Francúzsko sa podieľali zhodne 11%. Zvyšok dopytu bol rozdelený po celej Európe. Dopyt domácich investorov bol veľký a dosiahol približne 16%.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Moody's