Briti vkladajú nádej do bridlicového plynu, pomôže im francúzsky Total

Francúzska spoločnosť Total ako prvý nadnárodný ropný koncern bude investovať do rodiaceho sa odvetvia prieskumu a ťažby bridlicového plynu v Británii.

12.01.2014 09:29
debata (10)

Správu denníka Daily Telegraph agentúre Reuters potvrdili informované zdroje. Total by mal investíciu takmer 30 miliónov libier oznámiť v pondelok.

Francúzsky gigant tak posilní nádeje britskej vlády na zintenzívnenie prieskumu ložísk plynu v bridlicových horninách a začatok ťažby. Total by mal získať 40 percent na projekte v grófstve Lincolnshire v stredovýchodnom Anglicku od miestnych firiem Dart Energy, Egdon Resources, IGAS a eCORP, ktoré tu majú dve licencie na prieskum.

Total už vlani uvádzal, že má záujem získať prístup k britským bridlicovým zdrojom. Do odvetvia už investovala veľká francúzska energetická skupina GDF Suez a britská energetika Centrica, aby si zabezpečili budúce zdroje suroviny, ktorú dodávajú odberateľom.

Britskí geológovia vlani zvýšili odhad zásob zemného plynu v bridlicových horninách len na severe Anglicka na 37 biliónov metrov kubických, dvojnásobok doterajšieho predpokladu. Británia, ktorej sa míňajú ložiská v Severnom mori, by z týchto zásob mohla kryť celú svoju spotrebu plynu desiatky rokov.

Britská vláda predvlani po dôkladnom štúdiu dopadov ukončila moratórium na prieskum bridlíc a rozhodla sa využívanie nového perspektívneho zdroja dôrazne podporiť. Proti akémukoľvek prieskumu bridlíc usporadúvajú kampane vplyvné organizácie zelených aktivistov.

Vláda dúfa, že ťažbu z bridlíc napriek kampaniam podporia miestne samosprávy. Firmy, ktoré budú v Británii vykonávať prieskumné vrty, sľúbili obciam v blízkosti vrtov 100 000 libier a jedno percento z výnosov každého vrtu. Členovia vlády naznačujú, že tento podiel sa v závislosti na úspešnosti vrtov môže zvýšiť.

Takzvaná bridlicová revolúcia v posledných rokoch zariadila USA sebestačnosť v plyne, obmedzila americkú závislosť na dovoze ropy a prudkým zlacnením plynu premenila tamojší energetický trh. Zdroje viazané v hlbokých bridliciach začínajú využívať ďalšie krajiny sveta – Čína, Argentína, Rusko, Poľsko alebo Ukrajina. Krajiny ako Francúzsko a Česká republika pre obavy o životné prostredie a odpor zelených aktivistov uvalili na prieskum bridlíc moratórium.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bridlicový plyn