Zlacňovanie hypoték sa výrazne spomalí

Za päť rokov krízy priemerné úroky pri hypotékach klesli takmer o štyridsať percent. Pri šikovnej zmene úrokovej sadzby tak státisíce Slovákov ušetrili desiatky eur za mesačné splátky úveru na bývanie.

12.01.2014 20:00
kriminalita, panelak, Foto: ,
Úroky na hypotékach už zrejme nižšie nebudú.
debata (8)

Pre postupné oživovanie ekonomiky môže byť šiesty rok finančnej krízy posledným zo série citeľnejšieho zlacňovania pôžičiek slúžiacich na zabezpečenie vlastnej strechy nad hlavou.

„Predpokladám, že v tomto roku sa pokles úrokov zastaví. Výnosy európskych štátnych dlhopisov sa pravdepodobne už odrazia odo dna, čo bude tlačiť nahor aj ceny hypoték,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Aj štát z obavy pred postupným rastom úrokov vydal minulý týždeň historicky najlacnejšie dlhopisy splatné za pätnásť rokov s ročným výnosom 3,625 percenta. Na porovnanie, investori si naposledy od Slovenska pýtali ročný úrok 1,5 percenta za peniaze splatné do piatich rokov.

Zvyšovanie úrokov sa predpokladá, keďže Spojené štáty americké začali v týchto dňoch postupne obmedzovať tlačenie nových dolárov do ekonomiky a podobné zvyšovanie základnej úrokovej sadzby sa očakáva aj od Európskej centrálnej banky. „Pokiaľ sa ukáže, že ekonomické oživovanie pokračuje dobrým a udržateľným tempom, tak dôjde k rastu dlhodobých sadzieb ešte skôr, ako sa zvýši samotná základná sadzba. Preto teoreticky môže dôjsť k miernemu nárastu hypotekárnych sadzieb aj skôr ako začiatkom roka 2015, to je po prvom raste základnej sadzby,“ odhadol analytik Tatra banky Juraj Valachy.

„Na druhej strane je tu trend dlhodobého poklesu sadzieb úverov na bývanie daný zrejme konkurenciou, ktorý môže mať tendenciu pokračovať,“ uviedol Marek Gábriš, hlavný ekonóm ČSOB. V decembri 2008 bol priemerný úrok úveru na nehnuteľnosť na úrovni 6,45 percenta za rok. Údaj je pri fixácií úrokovej sadzby v rozmedzí jedného až päť rokov. No a v decembri 2013 priemerný úrok klesol na 3,91 percenta.

Napríklad mesačná splátky hypotéky vo výške 60-tisíc eur splatnej o tridsať rokov vyjde pri ročnom úroku 6,45 percenta na 381 eur mesačne. Pri poklese úroku na 3,91 percenta sa pravidelná splátka zníži na 285 eur a klient banky ušetrí 96 eur za mesiac. Pri tridsaťročnom splácaní hypotéky zníženie úroku predstavuje úsporu 34 560 eur.

Analytici nechcú tipovať, o koľko v tomto roku zlacnejú úroky z hypoték. „Nastavenie sadzieb môže naznačiť rozbeh jarných kampaní pre spotrebné, ako aj hypotekárne úvery. Ak však budú pokračovať v poklese, predpokladám, že tento pokles sa spomalí,“ povedal Gábriš. Keďže slovenské banky majú pri hypotékach stále vysoké zisky, tohtoročné zlacňovanie sa bude niesť v duchu boja o nových zákazníkov.

Napríklad UniCredit Bank aktuálne znížila úroky na 3,09 percenta ročne pri hypotékach s päť rokov nemennou úrokovou sadzbou. „Znižovaním reagujeme na podmienky trhu a cenu zdrojov rezervovaných na poskytované úvery. Z hľadiska produktovej politiky je to samozrejme záležitosť konkurencieschop­nosti,“ priblížil Marián Áč, riaditeľ pre financovanie domácností v UniCredit Bank.

Ľudia by nemali zabúdať, že existujúce hypotéky sa novými s nižšími úrokmi dajú vyplatiť len v deň skončenia fixácie úrokovej sadzby. Úvery s päť rokov fixovanou úrokovou sadzbou sú tak výhodné, ak človek nechce riskovať zvyšovanie splátok v prípade rastu úrokových sadzieb. Naopak, ak slovenské banky v konkurenčnom boji ešte viac znížia úroky, spotrebiteľ si môže päť rokov fixovaný úver vymeniť za lacnejší len po zaplatení sankcií. Tie sa pohybujú v stovkách až tisícoch eur v závislosti od veľkosti pôžičky.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #úroky #úrokové sadzby