Mladý bača sa spolieha na svoje ruky

Ešte pred desiatimi rokmi sa Pliešovčan Ľuboš Krátky živil, ako sa dalo. Pracoval v pieskovom lome aj v kotolni.

14.01.2014 09:00
ovca, ovce, Foto:
Ilustračné foto
debata

Nemal ani tridsať, keď sa mu zunoval život zamestnanca vydaného napospas hospodárskej konjunktúre a rozhodol sa postaviť na vlastné nohy. Od obce v okrese Zvolen si prenajal 70 hektárov lúk a pasienkov a začal chovať ovce a kravy.

Po desiatich rokoch môže mladý farmár povedať, že sa na vlastné nohy postavil. V maštali má sedem kráv a v košiari 350 oviec. Dokončuje syráreň a chystá sa vyrábať rôzne špeciality z ovčieho syra. Nad otázkou, kto a ako bude dojiť ovce, sa ironicky usmeje. „Ako to, že kto? No predsa ja, vlastnými rukami. Ešte si pri dojení moja hlava oddýchne,“ odpovie.

Krátky nerobí z poľnohospodárstva vedu. Je muž činu a spolieha sa na seba, pomoc manželky a samozrejme občas mu vypomôže už dospelá dcéra, ako aj príbuzní. „Keď prídu sená alebo treba ostrihať ovce, zíde sa celá rodina a pomôžu mi,“ hovorí Ľuboš Krátky.

Ako mladý farmár využil aj európsku podporu na nákup traktora, kosačky a obracača sena. Na dotáciu však nespomína v dobrom. Nejde len o papierovanie, ale kým mu nabehla podpora na účet, prešli dva roky a na kúpu strojov si musel požičať peniaze. „Dlhy splatím tohto roku v apríli, nemohol som pre ne poriadne spávať,“ opisuje budovanie svojej farmy.

Všetkým, ktorí sa chcú pustiť takou cestou, akou sa vydal on, odkazuje, aby zabudli na to, že rýchlo zbohatnú. „V takom prípade nech sa do gazdovania radšej nepúšťajú, práca ich musí baviť, potom ich uživí aj radosť prinesie, ale vidina veľkých peňazí je v nedohľadne.“

V Pliešovciach aj s priľahlou lazníckou časťou Zaježová žije 2¤200 obyvateľov. Takmer 15 percent ľudí tu nemá prácu. Mnohí však zdedili po rodičoch hektár, dva, tri pôdy. Pustili by sa do hospodárenia?

Starosta Štefan Sýkora vraví, že ľudia na chystanú paušálnu podporu 1¤250 eur môžu pozitívne zareagovať. Koľkí však, to si netrúfne odhadnúť.

„Máme zopár smelých a podnikavých farmárov, ako je Ľuboš Krátky, ale koľkí by boli schopní rozvinúť v priebehu desiatich rokov hospodárenie tak ako on, ťažko povedať. Na dedine totiž vyrástlo celé jedno pokolenie bez väčšieho vzťahu k pôde a zvieratám. Lenže kde sa ľudia napokon podejú, keď v obci ani na blízku niet priemyselného parku? Pôda v kombinácii s nejakým zamestnaním môže byť pre ľudí východiskom, ako si zabezpečiť základné životné istoty,“ myslí si starosta Štefan Sýkora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmár #ovce #bača