Štátne firmy budú musieť upraviť poistky manažérov

Ministerstvo dopravy nariadilo štátnym spoločnostiam, v ktorých má 100-percentný majetkový podiel, aby o manažérskych poistkách rokovali s poisťovňami.

17.01.2014 14:42
Peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Spoločnosti majú upraviť poistné zmluvy tak, aby neboli žiadne pochybnosti, či sú v súlade so zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

„Vzhľadom na skutočnosť, že tieto spoločnosti majú uzavreté rôzne znenia zmlúv, je teraz na ich štatutárnych orgánoch, aby ich upravili v súlade s našim nariadením,“ informoval rezortný hovorca Martin Kóňa. Rezort dopravy sa rozhodol nepočkať na rozhodnutie Ústavného súdu SR pri zmenách v poistkách manažérov v podriadených organizáciách a preto vydal spomínaný pokyn.

Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií ešte vlani v máji uložil pokutu vo výške ročného platu generálnemu riaditeľovi Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) Milanovi Gajdošovi a jej finančnému riaditeľovi Danielovi Makovi v celkovej výške 67,65 tis. eur. Obaja totiž uzavreli poistnú zmluvu, ktorou za štátne peniaze poistili bývalé, súčasné aj budúce manažmenty proti spôsobeným škodám. Poistka stála NDS takmer 1 mil. eur.

Podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého, ktorý bol vtedy predsedom výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, problém poistky manažérov NDS bol v tom, že sa vzťahovala aj na poistenie ich osobnej zodpovednosti voči tretím osobám. Napríklad, keby ich žalovala zamestnankyňa za sexuálne obťažovanie, alebo keby ich žalovali pozostalí po usmrtených robotníkoch pri tragédii počas stavby diaľničného mosta pri Kurimanoch.

Rozhodnutie výboru z vlaňajška bolo podľa poslanca prelomové nielen rekordnou výškou pokuty, ale aj pre to, že následne sa menia poistné zmluvy vo viacerých štátnych firmách. „Na základe toho, že štátni manažéri budú na poistku prispievať zo svojho, vynaloží štát na poistné zmluvy menej peňazí a zabezpečí sa, že verejná funkcia sa nebude zneužívať,“ uviedol Beblavý.

Manažéri Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. sú podľa poslanca naďalej poistení, ale na poistnom sa budú podieľať zo svojich peňazí. Týkať sa to má aj ďalších zamestnancov firmy, na ktorých sa poistka vzťahuje. Rovnaké zmeny uskutočnila aj Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. „Na poistné budú prispievať jej manažéri a aj ďalší vedúci zamestnanci, pričom výška podielu pre jednotlivé osoby sa určí na základe odborného posudku,“ dodal Beblavý. Poistnú zmluvu podľa neho mení obdobným spôsobom aj Slovenská pošta, a.s.

„V súlade s pokynom ministerstva dopravy bola platnosť poisťovacích zmlúv Letiska Bratislava ukončená v roku 2013 a ich platnosť nebola obnovená,“ informovala v piatok agentúru SITA hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. Železnice SR nemajú uzatvorené žiadne poistenie pre svojich manažérov, uviedla Daniela Detersová z odboru komunikácie. „Letové prevádzkové služby SR (LPS), štátny podnik nemajú a ani v minulosti nemali uzatvorenú žiadnu zmluvu týkajúcu sa poistenia zodpovednosti manažérov podniku,“ reagovala vedúca kancelárie riaditeľa LPS Anikó Fodorová. Poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania si podľa nej každý zamestnanec podniku môže riešiť na vlastné náklady.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #štátna firma