Rating Írska vrátila Moody's do investičného pásma

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zvýšila v piatok hodnotenie úverovej spoľahlivosti Írska o jednu priečku na stupeň Baa3, teda späť do investičného pásma. Oznámila to na svojom webe.

18.01.2014 07:51
debata (2)

Írsko sa v decembri stalo prvou krajinou eurozóny, ktorá úspešne dokončila medzinárodnú záchranný program. Krajina bola nútená požiadať o pomoc pred tromi rokmi pre rozsiahle problémy v bankovom sektore.

Moody's doteraz hodnotila schopnosť Írska splácať svoje dlhodobé záväzky v cudzej mene známkou Ba1. Ako jediná ratingová agentúra ju tak podľa Reuters hodnotila známkou v špekulatívnom pásme. Výhľad írskeho ratingu Moody's zmenila na pozitívny, čo znamená, že nepredpokladá v dohľadnej dobe jeho zhoršenie. Spoločnosť svoje rozhodnutie vysvetlila rastovým potenciálom írskej ekonomiky a obnoveným prístupom na finančné trhy.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splatenia úveru. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo spoločnosti požičiavať a tiež na podmienky pôžičky.

Írsko sa v roku 2010 dohodlo s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) na úverovom programe za 85 miliárd eur. Súčasťou podmienok programu boli rozsiahle úsporné opatrenia. Írsku sa podarilo vrátiť sa na dlhopisové trhy už vlani a od tohto roka by malo byť vo financovaní svojich potrieb sebestačné. Prvý dlhopis, ktorý krajina vydala od decembrového vystúpenia z medzinárodného záchranného programu, sa nedávno stretol s vysokým dopytom investorov.

Moody's rating Írska do špekulatívneho pásma zrazila v júli 2011. Návrat do investičného pásma znamená, že do írskych cenných papierov môžu investovať napríklad ázijské centrálne banky. U konkurenčných agentúr Standards and Poor's a Fitch má Dublin úverový rating tri stupne nad neinvestičným pásmom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Moody's #Írska