Náklady na dlhodobú správu štátneho dlhu klesli na dno

Slovensko zažíva na finančných trhoch dobré časy. Podľa šéfa Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniela Bytčánka sú dokonca náklady na krytie dlhodobých záväzkov pravdepodobne pri svojom dne.

19.01.2014 11:31
debata (10)

"Priemerné úrokové sadzby slovenských dlhodobých dlhopisov sú najnižšie v histórii. Z tohto dôvodu využívame krátkodobé financovanie iba minimálne,“ povedal v rozhovore Bytčánek.

Krajina podľa neho paradoxne ťaží zo situácie, ktorá nastala vplyvom krízy. Mnohí investori, ktorí stiahli svoje investície z problematických krajín, nemajú kde kapitál investovať, Slovensko sa pre nich javí ako dobrá alternatíva, čo sa snaží využiť aj štát. Investori totiž Slovensko pri posudzovaní krajín priraďujú stále bližšie k jadru eurozóny. „Slovenské dlhopisy ponúkajú relatívne nízke riziko a primerané výnosy,“ tvrdí Bytčánek.

V tomto prostredí sa tak ARDAL snaží zafixovať úroky na čo najdlhšie obdobie a ponúka investorom dlhodobejšie splatnosti. Dokazuje to aj priemerná splatnosť portfólia, ktorá pred piatimi rokmi podľa Bytčánka dosahovala štyri až 4,5 roka, kým v súčasnosti je viac ako šesť rokov. Takýto postup umožní podľa neho v prípade šokov na finančných trhoch stlačiť dodatočné náklady, ktoré by z takýchto turbulencií vyplývali. "Snažíme sa riadiť portfólio tak, aby dopad prípadných trhových turbulencií bol v najbližších rokoch na náklady na správu štátneho dlhu minimálny,“ dodal Bytčánek.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ARDAL #dlhopis