Optimista Bill Gates: V roku 2035 už takmer nebudú chudobné štáty

V roku 2035 už vo svete nebude prakticky žiadna krajina, ktorá by sa potýkala s chudobou. Povedal to zakladateľ počítačovej spoločnosti Microsoft Bill Gates, ktorého optimistické posolstvo zaznelo v utorok prostredníctvom listu na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

22.01.2014 11:10
Lasker Awards Foto: ,
Bill Gates s manželkou pri návšteve poľnej nemocnice v indickom meste Patná.
debata (53)

„Svet sa zlepšuje a o dve desaťročia bude lepším miestom,“ napísali Gates a jeho manželka Melinda v pravidelnej výročnej správe svojej nadácie.

Gatesovci sa tento rok rozhodli poukázať na tri údajné pesimistické mýty, ktoré podľa nich ľuďom na celom svete zbytočne strpčujú život. „Všetky tri ukazujú ponurú víziu budúcnosti: podľa jedného sa svet nezlepšuje, je stále chudobný, chorý a čelí preľudneniu,“ uviedol Gates. Pohľad na hospodárske parametre ale podľa neho hovoria o niečom inom – podľa HDP na hlavu sa teraz krajiny ako Čína, India alebo Botswana, predtým považované za chudobné, zaraďujú k rastúcim ekonomikám.

„Som natoľko veľkým optimistom, že si trúfam urobiť predpoveď. Do roku 2035 na tejto planéte takmer žiadne chudobné krajiny nebudú,“ zhrnul vo výročnej správe americký miliardár, ktorý by mal v Davose osobne hovoriť v piatok.

Ďalšími mýtmi sú podľa Gatesovcov predstavy, že humanitárna pomoc je obrovským plytvaním prostriedkami a že boj s chorobami, epidémiami a hladom zvyšuje hrozbu preľudnenia. Príklad Brazílie podľa nich ukazuje, že tam, kde klesá detská úmrtnosť, klesá aj pôrodnosť.

„Naša planéta nebude prekvitať, keď necháme chorých umierať, ale keď budeme schopní zlepšiť ich životy. Ľudské bytosti nie sú stroje, ktoré sa len tupo rozmnožujú. Rozhodujeme sa na základe okolností, ktorým musíme čeliť,“ tvrdí podľa agentúry AP Gatesová.

Gatesovci už roky spravujú svoju dobročinnú nadáciu, ktorej darovali už vyše 26 miliárd dolárov. Svojimi prostriedkami pomohli na celom svete zaočkovat stámilióny detí. Teraz sa zameriavajú na boj s obrnou, na podporu poľnohospodárstva a na informovanie o plánovanom rodičovstve.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #bill gates #Davos