Po počítačoch kupuje čínske Lenovo od IBM aj divíziu serverov

Čínska technologická spoločnosť Lenovo Group sa dohodla na kúpe divízie spoločnosti IBM zaoberajúcej sa výrobou serverov pre dátové centrá za 2,3 mld. USD. Ide tak o najväčšiu čínsku akvizíciu v technologickom sektore.

23.01.2014 15:21
debata (1)

Obdobnú zmluvu obe spoločnosti uzavreli v roku 2005, keď americký gigant čínskej spoločnosti predal svoju stratovú divíziu osobných počítačov za 1,75 mld. USD. Spoločnosť Lenovo sa tak z priemerného ázijského výrobcu počítačov zmenila na jedného z popredných hráčov na svetovom trhu a spoločnosti IBM sa podarila úspešná transformácia na dodávateľa softvérových riešení.

Keďže podnikanie v oblasti počítačov v súčasnosti čelí silnej konkurencii smartfónov a tabletov, Lenovo diverzifikuje svoje príjmy, mení svoj business model a zameriava sa na mobilné zariadenia a servery pre uskladnenie dát. Akvizícia divízie IBM, ktorú ešte musia schváliť regulačné úrady v USA, zvýši podiel Lenova na trhu so servermi na 14 % zo súčasných 2 %. Táto transakcia je tak najväčšou akvizíciou v čínskom technologickom sektore. Prekonala obchod z minulého roka, keď firma Baidu kúpila firmu 91 Wireless od NetDragon Websoft Inc za 1,85 mld. USD.

Správy o údajných obchodných rokovaniach medzi Lenovom a IBM sa začali objavovať v apríli minulého roka, keď médiá informovali, že IBM zvažuje možnosť zbaviť sa svojej divízie vyrábajúcej serverový hardvér „x86“ za 6 mld. USD. Táto suma sa podľa časopisu Fortune čínskemu výrobcovi počítačov zdala privysoká.

Spoločnosť IBM je jednou z najväčších IT spoločností na svete a pod názvom International Business Machines poskytuje klientom svoje služby už viac ako 100 rokov. Celosvetovo pôsobí vo vyše 170 krajinách, pričom rozširuje svoje geografické pokrytie, a zamestnáva vyše 430 tisíc zamestnancov. Na Slovensku spoločnosť IBM aktívne pôsobí od roku 1990.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lenovo #ibm