Šéfku MMF znepokojuje nízka inflácia v eurozóne

Inflácia v eurozóne zostáva výrazne pod cieľovou hodnotou a pokles cenovej hladiny predstavuje pre menovú úniu potenciálne nebezpečenstvo. Na Svetovom ekonomickom fóre v Davose to v sobotu povedala šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

25.01.2014 16:57
debata (33)

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi v piatok na fóre vyhlásil, že prepad eurozóny do deflácie považuje za nepravdepodobný.

V sobotu reagoval, že ECB je pripravená zakročiť, ak inflácia spomalí tempo na nižšiu hodnotu, než s akou počítajú predpovede. Zopakoval tiež, že úrokové sadzby zostanú dlhšie obdobie na súčasnej nízkej úrovni alebo ešte klesnú.

Na otázku, či by ECB prijala opatrenia vo forme kvantitatívneho uvoľňovania, podobne ako to urobili centrálne banky v USA, Japonsku a Británii, Draghi podľa agentúry Reuters odpovedal: „Nehovorím, že by sa to malo urobiť alebo nemalo urobiť“. Uviedol pritom, že spoločné únijné zmluvy zabraňujú menovému financovaniu vlád.

MMF sa podľa Lagardeovej domnieva, že pravdepodobnosť deflácie v eurozóne je 15 až 20 percent. Okrem toho šéfka MMF varovala pred nebezpečenstvami, ktorá pre oživenie svetovej ekonomiky predstavujú sprísnenie uvoľnenej menovej politiky v USA a klesajúce ceny v eurozóne.

Americká centrálna banka (Fed) začala s obmedzovaním svojich nákupov dlhopisov v decembri po tom, čo jej menová politika v minulých rokoch výrazne ovplyvnila finančné trhy. Podporila rast akciových trhov po celom svete a rast mien mladých trhových ekonomík ako India alebo Brazília. Obmedzenie tejto uvoľnenej politiky by na ich meny mohlo vytvoriť tlak, napísala agentúra AP.

„Na horizonte je nové riziko a skutočne je potrebné ho sledovať,“ oznámila Lagardeová podľa agentúry AP počas posledného dňa fóra.

Draghi s defláciou neráta

Prepad eurozóny do deflácie je podľa šéfa Európskej centrálnej banky nepravdepodobný. Uvoľnená menová politika banky sa už totiž premieta do reálnej ekonomiky, povedal v piatok Draghi na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Ekonomika menovej únie zažíva slabé, krehké a nerovnomerné oživovanie z recesie a miera inflácie sa naďalej nachádza hlboko pod dvojpercentným cieľom ECB, konštatoval šéf banky. „Defláciu v eurozóne ale nepredpokladám,“ povedal Draghi.

„V posledných troch až štyroch mesiacoch pozorujeme, že zlepšenie na finančných trhoch a veľmi podporná menová politika, ktorú vedieme od konca roka 2011 … sa konečne premietajú do reálnej ekonomiky,“ citovala šéfa ECB agentúra Reuters.

K stavu európskeho bankového systému Draghi podotkol, že banky, ktoré neprejdú tohtoročnými záťažovými testami a hodnotením kvality aktív pod vedením ECB, by sa mali zatvoriť. Vyčistenie bankového sektora podľa neho povedie k tomu, že zdravé banky sa budú môcť financovať lacnejšie a zároveň budú efektívnejšie poskytovať úvery.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #ECB #Christine Lagardeová #Mario Draghi