Agentúra Moody's zlepšila výhľad ratingu Slovinska

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service potvrdila rating záväzkov Slovinska na stupni Ba1. Agentúra však zlepšila výhľad tohto ratingu z negatívneho na stabilný.

26.01.2014 13:22
debata (6)

Dôvodom na zlepšenie výhľadu je podľa agentúry Moody's to, že situácia slovinských bánk v súvislosti s ich kapitálovými potrebami je v súčasnosti jasnejšia. Bankový systém krajiny sa navyše stabilizuje. Prispieva k tomu rekapitalizácia slovinského bankového sektora. Znižuje sa tak pravdepodobnosť, že krajina bude potrebovať medzinárodnú finančnú pomoc. Slovinsko podľa agentúry taktiež vyvažuje riziká v rozpočtovej oblasti.

Slovinsko v decembri napumpovalo do troch najväčších štátnych bánk 2,7 mld. eur. Stalo sa tak po tom, ako Brusel schválil rekapitalizáciu týchto spoločností. „V spolupráci s centrálnou bankou Slovinsko zabezpečilo adekvátny nárast kapitálu v bankách (vlastnených štátom),“ uviedlo ministerstvo financií vo svojom stanovisku. Slovinsko potrebuje na rekapitalizáciu svojich bánk 4,778 mld. eur. Vyhlásil to taktiež v decembri guvernér tamojšej centrálnej banky Bostjan Jazbec na základe výsledkov stresových testov pod dohľadom Európskej únie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Slovinsko #Moody's