Najväčšia štátna tepláreň míňa státisíce bez tendra

Štátna Bratislavská teplárenská spoločnosť pridelila zákazku bez verejného tendra za vyše 375–tisíc eur.

30.01.2014 11:00
tepláreň Foto: ,
Subdodávky v zákazke Bratislavskej teplárenskej spoločnosti robí firma manželky šéfa teplárne.
debata (20)

Navyše, prijímateľom časti peňazí za predraženú dodávku prístrojov na diaľkové ovládanie teplárenských zariadení bola cez subdodávky firma manželky šéfa teplárne. Dokazujú to dokumenty, ktoré má denník Pravda k dispozícii.

V dokumente s názvom „Požiadavka na obstaranie tovarov, služieb a stavebných prác bez výberu dodávateľa“ je vyčíslená suma 376 539 eur. Právo podpísať požiadavku na takto vysokú sumu má iba generálny riaditeľ firmy Vladimír Raček, ktorého do funkcie dosadila strana Smer už počas prvej Ficovej vlády. Po nástupe Radičovej kabinetu bol z teplárne odvolaný a po voľbách v roku 2012 sa opäť dostal do riaditeľského kresla.

Na objednávke zariadení figuruje ako dodávateľ firma Profi – Network. Viaceré práce v tejto zákazke pre ňu ako subdodávateľ vykonávala firma Energyr, ktorú Raček vlastnil do októbra 2006. Neskôr ju previedol na svoju manželku Vieru, ktorá je jej vlastníčkou aj konateľkou dodnes. Zamestnanci Energyru napríklad vykonávali montáž a opravy. Nie je jasné, či firma dodávala aj samotné zariadenia či ďalšie práce. Konatelia Profi – Network ani Energyr v stredu až do uzávierky štvrtkového printového vydania denníka Pravdy na túto otázku neodpovedali.

Raček dôvod na vyvodenie osobnej zodpovednosti za predraženú objednávku bez verejného tendra nevidí. „Zmluvné strany si plnia všetky povinnosti vyplývajúce z obchodných vzťahov a nevidíme dôvod na vyvodenie zodpovednosti,“ odkázal Raček cez hovorkyňu Bratislavskej teplárenskej Jarmilu Galandákovú.

Za viac ako 375-tisíc eur dispečeri teplárne získajú takmer kompletnú kontrolu zhruba nad 300 výmenníkovými stanicami, ktoré nepatria teplárni, ale napríklad nemocniciam či súkromným firmám. Podľa hovorkyne Bratislavskej teplárenskej spoločnosti je jedným z dôvodov na montáž zariadení získavanie údajov o spotrebe tepla, ktoré slúžia ako podklady na vytváranie faktúr.

„Hlavne z dôvodov, ktoré bránili včasnému a presnému odpočtu meračov tepla, ktoré sú umiestnené v uzamykateľných priestoroch cudzích odberateľov,“ zdôvodňuje Galandáková. V skutočnosti však teplári pred pár rokmi do týchto staníc osadili komunikačné zariadenia, z ktorých môžu pracovníci odčítať presnú spotrebu tepla bez vstupu do uzamknutých priestorov. Ich nahrádzanie drahšími prístrojmi zdôvodňuje šéf teplárne aj tým, že vďaka novým zariadeniam budú dispečeri okamžite vedieť o prípadnej poruche na výmenníkovej stanici. V minulosti totiž podľa neho vznikli prípady, keď porucha na jednej stanici spôsobila problémy s dodávkou tepla vo veľkej časti Bratislavy.

Nakupované zariadenia sú však predražené. Denník Pravda má totiž informácie z iných teplárenských spoločností, ktoré využívajú podobný systém diaľkového riadenia a získavania dát. Kým Bratislavská teplárenská chce kúpiť jeden prístroj do výmenníkovej stanice v prepočte za zhruba tisíc eur bez DPH, iní teplári zariadenia s podobnými možnosťami nakupovali zhruba o 50 až 30 percent lacnejšie. Pritom iné súkromné teplárne do ceny zariadení započítali aj náklady na programovanie komunikačného rozhrania pre dispečerov či fakturáciu, kým Bratislavská teplárenská takéto rozhranie má už v súčasnosti, a teda nemusí zaň platiť.

Bratislavskou teplárenskou v minulosti otriasalo viacero škandálov. Napríklad za prvej Ficovej vlády sponzorovala českého plastického chirurga, mala drahé zmluvy s exkluzívnym klubom, či uzavrela bez súťaže zmluvy o údržbe. Počas Radičovej kabinetu zas nominanti SDKÚ napríklad rozdelili zákazku na dodávku programov tak, aby nemuseli robiť verejné výberové konanie.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavská teplárenská spoločnosť