Teplá zima môže znížiť úrodu pšenice a repky

Nadpriemerne vysoké teploty v tomto ročnom období sa môžu podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) podpísať aj pod nižšiu úrodu pšenice a repky.

30.01.2014 13:45
debata

Šľachtitelia a semenári upozorňujú na prebujnenosť porastov ozimín, najmä spomínaných plodín. „Rastliny mali byť už v decembri v období zimného pokoja, ale namiesto toho donedávna rástli,“ konštatoval tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.

Podľa poľnohospodárov môže byť problémom, ktorý spôsobilo teplé počasie, aj premnoženie škodcov, najmä hmyzu, poľných myší, hrabošov či škrečkov. „Ochladenie z predchádzajúcich dní síce mohlo prispieť k ich vyhubeniu, ale istejšie by to bolo, keby trvalo dlhšie,“ uviedol Nemec pričom dodal, že prípadná likvidácia škodcov v neskoršom období bude spojená s vyššími nárokmi na chemickú ochranu, a teda aj finančné prostriedky poľnohospodárov. „Odhady zvýšenia nákladov sa však zatiaľ robia ťažko, rovnako ako v prípade dopadov až donedávna teplého zimného počasia s možnosťou jeho skorého opätovného návratu na tohtoročnú úrodu,“ objasnil.

Teplá zima nepotešila ani vinohradníkov, ktorí si časť úrody hrozna nechali vo viniciach, aby z neho mohli vyrobiť takzvané ľadové víno. „Na jeho zber boli potrebné mrazy, ktorých sa však dlho nemohli dočkať. Už sa síce aj v minulosti kde-tu stalo, že k zberu pristúpili až koncom januára, ale je to dosť veľké riziko,“ poznamenal Nemec. Podľa neho v prípade teplého a vlhkého počasia môže hrozno napadnúť hniloba. „Pokiaľ ide o samotné vinohrady, doterajšie počasie prekonali pomerne dobre a žiadne vážnejšie ťažkosti im zatiaľ nehrozia,“ uzavrel Nemec s tým, že rovnako aj ovocinári zatiaľ neavizovali vážnejšie plošné problémy, hoci v individuálnych prípadoch pôsobilo ochladenie negatívne na kvety alebo puky.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #obilie #úroda #pšenica #repka