S&P potvrdila rating Slovenska

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila Slovensku dlhodobý a krátkodobý rating záväzkov v zahraničnej a domácej mene na stupni A/A-1 so stabilným výhľadom.

31.01.2014 11:06
debata (1)

Rating na súčasnej úrovni podľa agentúry odzrkadľuje miernu, avšak zvyšujúcu sa vládnu dlhovú záťaž, vyhliadky pre udržateľný rast ekonomiky a nízku zahraničnú zadlženosť. S&P ďalej tvrdí, že tieto silné stránky sú na druhej strane vyvažované ekonomickými výzvami vrátane vysokej štrukturálnej nezamestnanosti a nezamestnanosti mladých ľudí.

Rýchly rast zvýšil hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa na odhadovaných 17 700 USD za minulý rok zo sumy 3 700 USD v roku 2000, avšak ekonomika krajiny od roku 2011 spomaľuje, poznamenala ďalej agentúra. Ekonomika je podľa nej veľmi otvorená s podielom exportu na HDP na úrovni 100 % a výrazne závislá na vývoze áut do iných častí Európy. Za celý minulý rok ekonomika Slovenska podľa odhadu agentúry zaznamenala reálny rast tesne pod 1 %, čo predstavuje najpomalší rast od recesie v roku 2009. V období rokov 2014 až 2016 agentúra očakáva reálny rast HDP v priemere o 2 % ročne, a to vďaka oživeniu ekonomík kľúčových obchodných partnerov a domácemu dopytu.

Aj napriek spomaleniu rastu počas posledných troch rokov a nezamestnanosti na úrovni viac ako 14 % slovenská vláda pokračovala v konsolidácii verejných financií, uviedla ďalej S&P. Za minulý rok plánovala znížiť deficit pod 3 % HDP. Ďalšiu fiškálnu konsolidáciu SR podľa agentúry uskutoční prostredníctvom jednorazových opatrení ako predĺženie dočasných odvodov pre niektoré odvetvia a cez dane z nehnuteľností. Vláda tiež podľa nej zvýši tieto snahy a prijme opatrenia na boj proti daňovým únikom.

Po roku 2014 agentúra očakáva postupné zrýchlenie rastu, čo zmierni tlak na rozpočet. Prognózuje, že dlh centrálnej vlády vzrastie v priemere o 2,8 % HDP ročne a ku koncu roku 2016 dosiahne 55 %. Agentúra oceňuje zlepšenie zahraničného profilu Slovenska vďaka poklesu importu a relatívne silnému rastu exportu. SR od roku 2012 vykazuje prebytky na bežnom účte platobnej bilancie. V strednodobom horizonte zostane podľa nej tento účet v prebytku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Slovensko #Standard & Poor's